Kalousek, či Lessy? Politici chtějí odpověď, GIBS vyšetřovat nemůže

14.07.2012 10:29

Ačkoliv se ve vyostřené situaci týkající se telefonátů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) všichni aktéři spoléhají na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), nemůže tato inspekce případ vyšetřit. Není k tomu příslušná. Může se akorát zaobírat tím, kdo informaci o hovorech dostal na veřejnost.

Kalousek, či Lessy? Politici chtějí odpověď, GIBS vyšetřovat nemůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kdo nakonec lže? Vyhrožoval ministr financí Miroslav Kalousek, nebo si policejní prezident Petr Lessy a vyšetřovatel kauzy CASA pouze vymýšlejí? Na tuhle otázku by snad všichni aktéři, včetně premiéra, rád znali odpověď. A k tomu chtějí využít Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Nejsme příslušní

 Jenže jak prozradila Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová, inspekce ministra prověřit nemůže. „Nejsme příslušní k tomu, abychom nějakým způsobem vyšetřovali nebo prověřovali pana ministra,“ řekla Právu s tím, že by to muselo postoupit příslušnému orgánu, tedy policii.

Inspekce tak zatím zahájila pouze trestní řízení ve věci zveřejnění této informace. Tedy, kdo může za to, že se dostala do médií zpráva, že Kalousek volal Mazánkovi. Mohlo se totiž stát, že byla informace zveřejněna s úmyslem ovlivnit dění kolem kauzy CASA. Viníkovi by tak hrozil trest ve výši až tří let.

Sám Lessy zdůraznil, že podměty by místo na GIBS měly jít na státní zastupitelství. To by mělo rozhodnout, zda má případ jít na inspekci či k jiné bezpečností složce.

Ministr Kalousek sice přiznal, že s vyšetřovatelem Mazánkem přes telefon hovořil, ale odmítá, že b mu jakkoliv vyhrožoval či jinak vyvíjel tlak. Proto se na GIBS obrátil již před několika dny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…