Kalousek divákům důrazně: Opravdu si žijeme jako prasata v žitě

30.01.2012 20:31

V pondělí večer byl hostem interaktivního pořadu Hyde park veřejnoprávní ČT ministr financí Miroslav Kalousek. Vysvětloval divákům, že případná půjčka na euro není vyhozením peněz z okna. A zopakoval, že si žijeme jako prasata v žitě, na rozdíl od většiny lidí na této planetě.

Kalousek divákům důrazně: Opravdu si žijeme jako prasata v žitě
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Miroslav Kalousek, ministr financí a první místopředseda TOP 09, odpovídal na dotazy diváků. Ty měly směřovat na možnou pomoc ČR eurozóně. Kalousek prosazuje, aby Česko na euro přispělo. Nyní se jedná o půjčce ve výši 38 miliard korun.



Nic nevyhazujeme oknem

"Česká republika MMF nedluží nic a peníze nevyhodí oknem," zdůraznil ministr v pořadu. Maximálně by to mělo dělat 200 milionů ročně, a to kvůli méně výhodným podmínkám, než by to bylo u jiného finančního subjektu. "My o ty peníze nepřícházíme, pouze přicházíme o okamžitou likviditu," vysvětlil Kalousek.



Kalousek dále vysvětlil, že i Česká republika z EU čerpá mnoho miliard z daní Němců, Lucemburčanů, Nizozemců, a proto i Češi by měli být s EU solidární.

"Tato krize je krizí důvěry," dodal pak k tomu, že další půjčky sice euru nepomohou, ale pokusí se obnovit důvěru v evropskou měnu. Kalousek podporuje premiéra Petra Nečase, aby smlouva na záchranu eura byla ještě změněna. A to v tom, že bude stanovena maximální výše celkového dluhu.

"Mrzí mě na ODS, že se odkazuje nepříliš odvážně na referendum. I kdyby se nic nezměnilo, přicházíme jedině o tu suverenitu, že se budeme chovat rozpočtově zodpovědně," zdůraznil Kalousek s tím, že je "velká legrace", že se vláda rozpočtové odpovědnosti nechce chovat rozpočtově odpovědně. Světové agentury mezitím vydaly zprávu, že se evropští lídři dohodli na znění podoby paktu o rozpočtové odpovědnosti.

Bohatí se budou válet na kanapi

Ministr financí zdůraznil, že v ČR slevy na dani způsobují výraznou progresi s tím, že lidé do 19 tisíc měsíčně neplatí daně. "Lidé přejí těm lumpům, co pracují, aby víc platili," odmítl Kalousek progresi v sazbě z daně z příjmů pro bohaté lidi. Ti by prý pak ze země odešli, pokud by neměli rovné podmínky.

Kalousek opakovaně odmítl i na naléhání moderátora Daniela Takáče, že by bohatí měli platit více. Stát by tak mohl vybrat až 6 miliard korun více. "Pak si sednu na to kanape a budu chtít také dávky. Až všichni budeme chtít dávky, kdo to bude platit?" ptal se Kalousek s tím, že Takáč může platit vyšší daně, pokud osobně bude chtít.

Žijeme si jako prasata v žitě?

Žijeme si jako prasata v žitě? ptal se jeden z diváků.  "Máme to štěstí, že žijeme na malém kousku Země, že si žijeme opravdu všichni jako prasata v žitě. Já mám dvě děti adoptované v Ugandě, vyjde mě to ročně na 8 tisíc korun. Jestli si neumíme uvědomit bídu mnoha lidí na zeměkouli, tak si nevážíme dobrého bydla a skutečně si žijeme jako prasata v žitě," zopakoval Kalousek.

Dotazy diváků: osobní rovina a vulgarismy

Zveřejněné dotazy na webových stránkách pořadu spíše než aby se věnovaly dalšímu osudu eurozóny, se nesly v osobní rovině a lidé ministrovi nadávali.

"Jaký máte smysl života? Jsou to peníze a moc? Věříte na slova: "Boží mlýny melou pomalu, ale jistě"? Máte svědomí? Prosím nemystifikujte, je to zbytečné, stejně se Vám nedá věřit... Hezký večer jinak přeju, abyste neřekl, že jsem jeden z těch "drzých fracků"," zněl jeden z nich.

Další nadával ministrovi zahraničí a šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi: "Kalousku, kdy doporučíte Vašemu šéfovi TOP lesníku Schwarzenberkovi, aby se vrátil do lesa? Už toho naspal dost ve Vládě i v Parlamentu a v Zahraničí na rúzných jednáních i v OSN - udělal Nám velkou ostudu a navíc Neumí ani ČEsky-naučte ho už čEsky mluvit??"



"Děkuji všem, v kom jsem probudil emoce, ať již pozitivně či negativně," zhodnotil Kalousek své vystoupení poté, co jej 62 procent diváků ohodnotilo negativně.

Další dotazy diváků na Miroslava Kalouska:

Italský ministr financí Giulio Tremonti se počátkem tohoto měsíce rozhodl dodatečně zdanit nejbohatší občany a ke stejnému kroku přistoupil ve středu jeho francouzský kolega Francois Baroin. Merkelová o tom uvažuje také. Proč to nejde u nás??

Jaký máte smysl života? Jsou to peníze a moc? Věříte na slova: "Boží mlýny melou pomalu, ale jistě"? Máte svědomí? Prosím nemystifikujte, je to zbytečné, stejně se Vám nedá věřit... Hezký večer jinak přeju, abyste neřekl, že jsem 1 z těch "drzých fracků"

Proč jste zradil KDU - ČSL a přešel k TOP 09 / ODS č.2 / ? Byla to Vaše dohoda s Topolánkem založit TOP 09 jako ODS 2 aby jste zničili levici ? Je Vám Teď už dobře v politice ??? Jaké to je být u korupce, podvodů, moci a peněz více než 20 LET ???

Nejste už často znechucenej z těch dotazů tady? pořád dokola že jste opilec, jen zdražujete...neměl by jste víc klidu se na to všecko vykašlat?..ať to tady krachne, pak to možná těm dubovejm hlavám dojde, bohužel bude pozdě.

S kauzou MUS jste byl hotov velmi ryhle - prý o nic nepřijdeme. Dnes se ukazuje, že je všechno nejspíš jinak. Vyvodíte s min. Pospíšilem nějakou osobní zodpovědnost ze ztráty tolika miliard? Nebo to proběhne jako obvykle - hodíte to na nějakého čičmundu?!


Říkáte si odpovědná vláda a přitom jste za poslední roky zadlužili tuhle zemi dvojnásobně, než když končila ČSSD, nestydíte se? Zničili jste vše co se zde za 20 let vybudovalo!

Kalousku kup si špagát a Drábkovi kup také a nezapomeň na Nečase!

Vážený, věčně opilý pane Kalousku. Komu sloužíte víme, konečně dostal jste od nich ocenění nejlepší ministr financí. Nebojíte se, že přijde doba a budete obžalován z vlastizrady?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…