Kalousek jde proti ČSSD i ODS, analyzuje Týden

14.04.2012 13:50

Ministr financí Miroslav Kalousek velmi promyšleně zaútočil na ČSSD i ODS. Podle časopisu Týden zkomplikoval oběma stranám situaci zmínkou o možné spolupráci ČSSD a TOP 09 po volbách, ODS zase zavařil zavedením progresivního zdanění.

Kalousek jde proti ČSSD i ODS, analyzuje Týden
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Fakt, že Kalousek připustil možnost spolupráce se sociální demokracií, což její předseda Bohuslav Sobotka odmítl, levici nepomůže. ČSSD tím de facto přiznává, že bude po volbách spolupracovat s komunisty, což ale velká část jejích členů odmítá. Hlavně ze strachu, že přijde o středové voliče.

Tichá podpora komunistů

Kalousek přitom dobře ví, že přiklonit se k levici dnes není pro pravicového politika nic smrtícího. V roce 2006 byl ochoten vládnout s Jiřím Paroubkem dokonce s tichou podporou komunistů. Přesto ho to jeho politickou kariéru nestálo.

„Podobně "zákeřný" je Kalouskův tah proti ODS. Na rozdíl od ní totiž pochopil, že křečovitá obrana nízkých daní pro nejbohatší už není účinná. Minimálně proto, že voliči vydělávající nad sto tisíc měsíčně jaksi k úspěchu ve volbách nestačí. Naopak stále mezi potenciálními voliči pravice funguje strach z Řecka či Španělska. Kalousek se tak staví do role zodpovědného šéfa státní kasy, který sráží dluh i za cenu částečného obětování programu vlastní strany,“ píše Lukáš Bek.

Jenže právě tento přístup způsobil v největší vládní straně rozkol. Tím se otevírá prostor pro Václava Klause a jemu blízké, kteří by mohli s novou stranou získat politické body právě na úkor ODS. „Dá se očekávat, že dopady reforem povedou k růstu napětí nejen ve společnosti, ale i v největší vládní straně. I proto je příprava ODS na předčasné volby včetně harmonogramu primárek míněna vážněji, než se může na první pohled zdát,“ myslí si komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…