Kalousek k Nečasově vládě: Úsporná opatření bych dělal klidně ještě tvrději

15.10.2013 14:02

Někdo bývalému ministrovi Miroslavu Kalouskovi vyčítá jeho úsporná opatření, on sám jich také lituje – ovšem tak, že měl být ještě důslednější. Zároveň se 1. místopředseda TOP 09 v rozhovoru pro iDnes.cz rozhovořil o případné povolební spolupráci s ČSSD – ta je prý možná leda v případě válečného konfliktu.

Kalousek k Nečasově vládě: Úsporná opatření bych dělal klidně ještě tvrději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek se dosud příliš neobjevuje na billboardech TOP 09, považuje se však za druhou tvář strany po předsedovi Karlu Schwarzenbergovi. Objevuje se ale na jiných plakátech, a to Strany práv občanů – zemanovci.

Billboardy nesou totiž nápis „Zastavili jsme Kalouska“. „To beru jako velké vyznamenání,“ říká sám exministr. „Všichni víme, o co těmhle pánům jde. Skutečně pokračování polistopadového vývoje to není. Je to nezasloužené vyznamenání. Takových, kteří jsme tady ochotni prát se za pokračování demokratického polistopadového vývoje, je hodně. Já si dokonce myslím, že bychom to měli na transparentním účtu TOP 09 pro kampaň zařadit jako nepeněžitý dar od SPOZ,“ dodal v rozhovoru.

Když se Kalousek ohlédne za svým počínáním v minulé vládě, vidí chyby – v tom, že si nepočínal důsledněji. „Spoustu opatření bych udělal důsledněji a tvrději, kdybych nemusel dělat koaliční kompromisy. Jsem přesvědčen, že ta rychlost, se kterou jsme veřejné rozpočty dostali od téměř rozvratu k relativně zdravým financím, položila zdravý základ dalšího vývoje české ekonomiky,“ míní.

„Krizí si prošla celá Evropa. Různé země volily různé metody. Byly země, které byly přesvědčeny, že když si budou půjčovat na dluh a budou se s penězi snažit oživit ekonomiku, že je to správné řešení. Byly země, které si nejprve položily otázku, kde jsou příčiny krize. A protože si správně odpověděly, že příčinou krize je žití na dluh, tak nechtěly odstraňovat důsledky přiléváním oleje do ohně a snažily se řešit příčiny. To jsme byli my, Rakousko, Německo,“ dodává.

V rozhovoru i krátce hovořil o případné spolupráci s ČSSD v Poslanecké sněmovně. „U nás sociální demokracie soutěží s komunistickou stranou, která z těchto stran bude komunističtější. To za prvé. Za druhé lídrem sociální demokracie je Miloš Zeman, takže je naprosto vyloučená koaliční spolupráce se kteroukoli ze stran levicového bloku, jejímž lídrem je Miloš Zeman - což jsou ČSSD, KSČM a SPOZ,“ popisuje Kalousek.

Dovede si však představit aspoň hypotetickou situaci, kdy by spolupracovali? „Válečný konflikt nebo kontinentální environmentální katastrofa,“ dodal exministr v nadsázce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…