Kalousek k výročí zatčení Nagyové: Čekal jsem, že budou odhaleny nějaké těžké zločiny. A nic

12.06.2014 8:47

Je tomu rok, co policie rozjela svým rozsahem dosud nebývalou akci v nejvyšších politických kruzích, která nakonec vedla k pádu Nečasovy vlády. Razie na Úřadu vlády a velké zatýkání poslanců a úředníků vzbudily vášně. Právo píše, že nyní se emoce uklidnily, ale hodnocení politiků celé kauzy je stále rozdílné.

Kalousek k výročí zatčení Nagyové: Čekal jsem, že budou odhaleny nějaké těžké zločiny. A nic
Foto: Plzeňský kraj
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

Prezident Miloš Zeman vidí práci policie a státních zástupců kladně. „Zatím se zdálo, že to budou kabelky za 100 tisíc korun, ale nyní se ukazuje, že to bylo i rozhodování o významných funkcích ve státní správě a významných veřejných zakázkách, což je daleko vážnější,“ uvedl ve středu Zeman pro Právo.

Zveřejnil i svůj pohled na úniky soukromých odposlechů do médií. „Odposlechy by se měly vztahovat pouze k předmětu trestního stíhání a měly by respektovat soukromé záležitosti,“ podotkl a na adresu novinářů uvedl, že nemají potřebnou dávku slušnosti k respektování této hranice.

Policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prý věří, že policie a státní zastupitelství měly důvod, proč kauzu rozjet. Podle něj je už první výsledek ten, že se část kauzy dostala před soud.

„Na druhou stranu mi doba přijde strašně dlouhá na to, jak velká byla nasazená technika. Opakuji stále, že policejní práce nemůže končit tiskovou konferencí, ale odsouzením u soudu. Kdyby se obvinění nepovedlo prokázat, tak to poškodí tvář jak orgánů činných v trestním řízení, tak státního zastupitelství na dlouhou dobu,“ cituje Právo.

Zásahem to začalo, a střípky se teprve začaly sbírat

Po zatýkání a razii na Úřadu vlády padaly výzvy ke stínání hlav policejních důstojníků i žalobců. Pravicová opozice po uplynulém roce tvrdí, že by kauza měla mít nějaké rozuzlení. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je čím dál více otazníků, zda byl zásah policie oprávněný.

„Nechci hájit po etické stránce způsob práce na Úřadu vlády, ale masivní policejní zásah – největší v dějinách – by měl být posledním střípkem do mozaiky, po kterém jsou oznámeny těžké zločiny. V tomto případě to vypadá, že zásahem to začalo, a střípky se teprve začaly sbírat,“ řekl Právu.

Podle Miroslava Kalouska je Česko evropský unikát. Podle Práva tak vyvozuje z toho, že vláda takovým způsobem nikde nepadla. Případ vedl podle něj k tomu, že veřejnost je více politikou znechucena. „Na druhou stranu to zvýšilo nechuť politiků k orgánům činným v trestním řízení,“ dodal.

reklama

autor: dkr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…