Kalousek křičí na Babiše. Cenzura! Šikana! Novinář Šafr v úzkých

01.07.2020 21:58

Šafrovo fórum si postěžovalo, že Úřad vlády brání jeho redaktorům v účasti na vládních tiskovkách. Důrazně proti takovému jednání protestuje a velkou podporu má u předsedy klubu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který na úřad udeřil: „Na takovou cenzurní šikanu nemáte právo.“

Kalousek křičí na Babiše. Cenzura! Šikana! Novinář Šafr v úzkých
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda poslaneckého klubu TOP09, Miroslav Kalousek

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí
„Redakce požádala o vzdálený přístup na tiskové konference vlády krátce po eskalaci koronavirové pandemie 20. března. Tomáš Medek z odboru komunikace odpověděl, že akreditace na tiskové konference vlády prostřednictvím videokonferencí možná není a že ji Úřad vlády poskytuje jen těm redakcím, které mají u něj dlouhodobou akreditaci,“ přibližuje Forum24 na svém webu situaci.

„Po rozvolnění karanténních opatření a obnově klasických vládních tiskových konferencí požádala dne 1. června redakce deníku Forum24 odbor komunikace Úřadu vlády o dlouhodobou akreditaci. Na naši žádost jsme ale přes měsíc nedostali žádnou odpověď. Ředitel odboru komunikace Vladimír Vořechovský, který dříve na naše telefonáty reagoval, nyní na ně neodpovídá,“ dodává šéfredaktor Pavel Šafr. Redakce Forum24 a tištěného politického měsíčníku Revue FORUM si proto vykládá ignorování svých žádostí jako záměrné zabraňování vstupu našich reportérů na vládní tiskové konference.

„Proti takovému nestandardnímu chování orgánu veřejné moci redakce důrazně protestuje. Znemožňování vstupu novinářů na vládní tiskové konference odporuje duchu demokratického ústavního pořádku,“ upozorňuje Šafr.

Jeho situaci reflektoval Miroslav Kalousek na svém facebooku. Šafrovi se rozhodl pomoct účast na vládních tiskových konferencích pro novináře jeho deníku vydobýt.

„Důrazně apeluji na Úřad vlády, aby přestal bránit nezávislému deníku Forum24 v přístupu na tiskové konference vlády. Na takovou cenzurní šikanu nemáte právo,“ napsal ve svém tweetu rozezleně politik.

 

 

V případě, že Úřad vlády redakci douhodobou akreditaci neudělí, posílá Šafr do Strakovy akademie jasný vzkaz: „V opačném případě se obrátíme na soud i na novinářské organizace.“

Podobnou situaci řešila některá média například v USA, kde americký prezident Donald Trump zamezoval v přístupu na tiskovky novinářům CNN. Šiřili podle něj nepravdivé zprávy a reprezentovali tak špatně Ameriku.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…