Kalousek kritizoval nemocniční jídlo zdarma. Někteří mu omlátili o hlavu parlamentní bufet

23.06.2021 16:22

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek by byl pro to, aby se skoncovalo s bezplatným jídlem v nemocnicích. „Peníze ze zdravotního pojištění jsou limitované, a čím více toho projíme, o to horší budeme mít péči. Doma také nejíme zdarma,“ napsal politik na svůj twitter. Přestože by si většina lidí v následné diskusi za kvalitní jídlo i připlatila a mnozí volají po návratu poplatků u lékaře, Kalousek sklidil i kritiku. „Říká ten, co jedl 30 let v parlamentním bufetu...“ sneslo se na něj.

Kalousek kritizoval nemocniční jídlo zdarma. Někteří mu omlátili o hlavu parlamentní bufet
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí
Kalousek svůj názor k bezplatné stravě v nemocnicích sdílel v rámci rozhodnutí pražské Všeobecné fakultní nemocnice, která změnila jídelníček, který tamním pacientům dosud přinášel pochutiny podle receptů pocházejících z 50. let. O změně dosti zastaralých jídelníčků se snaží i samotné Ministerstvo zdravotnictví.

„Názory na zdravou výživu se vyvíjejí, O. K. Problém však vidím v tom, že stravování v nemocnici máme zdarma. Škodíme tím sami sobě. Peníze ze zdravotního pojištění jsou limitované, a čím více toho projíme, o to horší budeme mít péči. Doma také nejíme zdarma,“ pronesl na to na twitteru Kalousek.

Problém podle něj je, že kvůli tomu, že se „prožerou“ peníze na lékařskou péči, už pak nezbývají finance na samotné výkony. „Nic proti lepší stravě, ale zaplaťme si ji. Doma také jíme a platíme si za to. V nemocnicích ročně projíme miliardy, které pak chybí na výkony, a pořádáme sbírky pro výkony, které nechce pojišťovna zaplatit, protože na ně nemá. Nemá na ně, protože jsme to prožrali. Absurdní,“ dodal Kalousek.

V diskusi lidé povětšinou sdíleli podobný názor, jako politik, někteří by dokonce uvítali i vrácení dalších poplatků. „Velmi bych uvítal návrat poplatků za hospitalizaci. Fungovaly i jako kontrola její délky a argument, proč se i třeba stravování pokoušet zlepšit. Pevně doufám, že se podobného opatření třeba i možností připojištění dočkáme po volbách,“ napsal například lékař Michal Šotola.

Ne všichni ovšem byli nadšení. „Jak zadarmo? Pokud si platím povinně pojištění, nedostávám zadarmo nic. Proč zrovna jídlo? Co takhle úklid, taky platit zvlášť? Vodné stočné? Topení a svícení? Opravy střechy a stoupaček? Malování a odvoz odpadu? To všechno taky doma nemám ‚zadarmo‘,“ sneslo se v komentářích. Další z uživatelů, ale poukázal, že je tento argument dle něj „absurdní“: „Unikají Vám souvislosti a místo toho používáte naprosto absurdní argumenty. Přeji Vám, ať si zažijete péči třeba ve Velké Británii, které má srovnatelnou úroveň zdravotnictví jako naše. V hospodě dvě kila necháte a u třiceti korun u doktora nebo 90 na pohotovosti se kroutíte.“

A jedna z uživatelek evidentně Kalouskovým návrhem nadšena nebyla, připomenula tak proslulý parlamentní bufet. „Říká ten, co jedl 30 let v parlamentním bufetu...“ vyčetla Kalouskovi.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…