Kalousek lituje slepice. Sněmovna se jich zastala. A začala řež

16.09.2020 14:41

Poslanecká sněmovna zakázala klecový chov slepic od roku 2027. Skončí třeba taky drezura volně žijících zvířat v cirkusech. O zákonu bude nyní hlasovat senát. Zprávu přinesl server Idnes. Celá problematika vyvolala velkou veřejnou diskusi. Potřebu se vyjádřit měli i hradní mluvčí Jiří Ovčáček nebo Miroslav Kalousek. A padla při tom dost nepěkná slůvka.

Kalousek lituje slepice. Sněmovna se jich zastala. A začala řež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výzva poslancům za zrušení klecových chovů slepic

Pro zákon nakonec hlasovalo 100 ze 102 přítomných, proti byl jen Václav Klaus mladší z hnutí Trikolóra. „Nemůžeme zlikvidovat české drůbežáře a mít supermarkety plné cizích klecových vajec,“ prohlásil v rozpravě.

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

Proti zákonu byl také ministr zemědělství Toman z ČSSD: „Pokud by mělo dojít k zákazu klecových chovů, tak jednotně v celé Evropské unii.“

Poslanec ANO Patrik Nacher zase řekl, že by se měl řešit spíš zákaz prodeje, aby obchody po omezení pro české chovatele neprodávaly levnější vajíčka ze zemí, kde takové omezení chovu slepic nebude.

Zastánci zachování současného stavu navrhovali nechat na spotřebitelích, aby si sami zvolili, jaká vejce budou nakupovat, jestli ta z klece nebo ta z volného chovu. „Pokud bude návrh schválen a dojde k uzavření chovů, pak bude muset stát zmařené investice kompenzovat. Budeme jednat, aby chovatelé náhradu dostali,“ řekl předseda Zemědělského svazu Tomáš Pýcha. 

Před Sněmovnou kvůli hlasování o slepicích v klecích probíhala akce Měsíc v kleci. Do zvětšené repliky klece se tam zavírali dobrovolníci, akci podpořil i herec Jakub Prachař či zpěvák Tomáš Klus. A do klece šel i celý poslanecký klub Pirátů, pro který byl zákaz klecových chovů zásadní.

Nad celou situací se na svém twitteru hlouběji zamyslel mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. „Jak myslíte, že dopadne civilizace, která vášnivě prosazuje zabíjení nemocných a nenarozených a zároveň se stejně vášnivě zasazuje za práva zvířat?“ napsal.

Vypadá to, že uživatelé ale s Ovčáčkem příliš diskutovat nechtěli a hradní mluvčí schytal tvrdou kritiku.

Na svém facebooku si do Ovčáčka rýpnul také novinář Reflexu Čestmír Strakatý se slovy: „Spravná civilizace totiž zabíjí lidi i zvířata. Zlatý Mayové! Tím asi chtěl říct, že potraty a eutanázie, které měl Ovčáček na mysli, jsou dle jeho mínění zřejmě zcela v pořádku.

A nesmělo chybět ani twitterové vyjádření Miroslava Kalouska z TOP 09. Ten má pro drůbež pochopení a jednoznačně se jí zastal. „Zákaz klecového chovu slepic od roku 2027 byl těsně o dva hlasy přijat. Jsem tomu rád. Tohle zacházení s živými tvory nepatří do civilizované společnosti.“

Dalším příspěvkem do diskuse byl facebookový post novináře, analytika a pedagoga Štěpána Kotrby, který jen lakonicky napsal: „kterak zelený kundy poškodily české zemědělce...“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…