Kalousek nad novinami: Stovky agentů se chopily řízení země...

17.04.2020 11:46

Pravicová opozice kritizuje koaliční vládu ANO a ČSSD za to, že raději nakupuje ochranné pomůcky pro zdravotníky v Číně, než by se obrátila na české firmy a ekonomicky je podpořila. Podle serveru Info.cz se teď navíc ukazuje, že nákupy organizuje muž, který v minulosti spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. A Miroslav Kalousek hned vyrazil do útoku.

Kalousek nad novinami: Stovky agentů se chopily řízení země...
Foto: red
Popisek: Dokumenty z předlistopadu 1989, Ilustrační foto

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch dal při nouzovém stavu dohromady tým, s jehož pomocí nakupuje ochranné pomůcky pro zdravotníky. Především z Číny. Nákupní tým vede Miroslav Doležal, který o sobě mluví jako o kariérním diplomatovi.

Jak INFO.CZ zjistilo, v profesním profilu Miroslava Doležala ovšem chybí poměrně zásadní informace: "Od roku 1983 několik let spolupracoval s komunistickou rozvědkou a byl zaměřen na získávání informací proti Severoatlantické alianci. Lustrační osvědčení, prokazující, že dotyčný úředník nespolupracoval s totalitní tajnou službou, je nutné pouze pro výkon funkcí obsazovaných volbou, jmenováním nebo ustanovováním. Pozice v odboru dohledu nad zdravotními pojišťovnami ani post šéfa týmu ministerských nákupčích – i přes mimořádnou citlivost a strategičnost funkce – to zjevně nejsou,“ napsal server.

Z matriálů, který má server k dispozici, je prý zjevné, že 'Doležal byl ve spolupráci s StB vemi aktivní, počínal si jako uvědomělý komunistiký pracovník, který neváhal donášet i na své kolegy na tehdejším ministerstvu zahraničí. Dostalo se mu dokonce možnosti studovat na škole v Moskvě, ze které se rekrutovali agenti KGB.

"Doležal nebyl pouze loajálním diplomatem totalitního režimu, ale také velmi aktivním spolupracovníkem komunistické rozvědky. Tajná služba z jeho výstupů vytvářela analýzy, tipovala si možné budoucí spolupracovníky či agenty ze zahraničí. Možné budoucí informační prameny ale prověřoval a tipoval sám Doležal, jak vyplývá z hlášení v jeho dodnes dochovaném a poměrně obsáhlém svazku. Doležal byl rozvědkou zaměřen – kromě sféry zájmu NATO – také na diplomaty a obchodní specialisty z komunistické Číny, odkud dnes Česká republika nakupuje řadu ochranných pomůcek proti koronaviru,“ napsal k tomu server.

Doležal pracuje pro ministerstvo od roku 2015 a serveru dal jasně najevo, že na jeho otázky nebude reagovat.

Zato Miroslav Kalousek (TOP 09) se rozhodl celou věc řádně okomentovat. Připomněl, že předseda vlády Andrej Babiš také spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností a v jejich svazcích se objevoval pod krycím jménem Bureš.

"Je to zajímavé čtení, nikoliv však překvapivé. S nástupem agenta Bureše do Vlády ČR pookřály stovky jeho bývalých kolegů a po pětadvaceti letech se opět chopily řízení země,“ podotkl Kalousek.

Miroslav Kalousek se ozval

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…