Kalousek navrhl omezit imunitu zákonodárců jen na projevy

05.02.2013 20:08

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně ústavní novela, která by zrušila doživotní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Trvala by jen po dobu mandátu. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl v dnešním druhém čtení omezit imunitu poslanců a senátorů ještě víc - jen na jejich projevy v Parlamentu. Poslanci budou o novele rozhodovat patrně příští týden.

Kalousek navrhl omezit imunitu zákonodárců jen na projevy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Kalouskův návrh už dříve nepodpořil sněmovní ústavně-právní výbor. Ministr financí jej zdůvodňuje tím, že zákonodárci stejně podle něho neumějí instrument využívat, jak by měli. Vydávání poslanců k trestnímu stíhání by se nestávalo předmětem politického boje, poznamenal.

Nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu

Stejnou poslaneckou novelu, která ruší doživotní imunitu, Sněmovna schválila loni v únoru. Později ale narazila v Senátu, senátoři ji i kvůli absencím řady z nich nepřijali o dva hlasy. Poslanci a také senátoři obratem předložili úpravy znovu.

Nadále by podle předlohy platilo, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…