Kalousek po Zemanově poselství: Strašíte nepravdami o Green Dealu. Pehe se nudil, Šídlo smál

26.12.2021 16:20

Prezident Miloš Zeman přednesl ve druhý svátek vánoční své poselství; v něm nechyběl apel k povinnému očkování, na vyvázání se z Green Dealu EU a na zásadní úpravu státního rozpočtu. Vzápětí se na internetu vyrojila spousta i kritických reakcí – na ledacos prý hlava státu ve svém „suchém“ projevu zapomněla, příliš strašila, opět společnost nespojovala a o něčem prý dokonce i lhala.

Kalousek po Zemanově poselství: Strašíte nepravdami o Green Dealu. Pehe se nudil, Šídlo smál
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Prezident Miloš Zeman při Vánočním poselství

„Nás všechny bych chtěl vyzvat k odvaze. A odvaha není laciná. Je daleko pohodlnější nedělat nic nebo dělat jenom matoucí, kosmetické úpravy, zatímco radikální zásahy ponecháme stranou, abychom nikoho nerozčílili.

Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním, chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze Zeleného údělu pro Evropu a k prosazování vlastní energetické politiky v zájmu našich občanů a jejich životní úrovně. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním, a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek.

Vím, že můj projev nebyl všeobjímající a zejména že nebyl konejšivý a hladící, ale problémy, které máme, jsou reálné, a je zapotřebí o nich ne jenom mluvit, ale řešit je a bojovat s nimi,“ shrnul prezident Zeman.

Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09) reflektoval Zemanovo vánoční poselství slovy, že podal „mylné informace“ o ambicích Green Dealu: „Prezident Zeman tvrdí ve svém vánočním poselství, že ‚Grean Deal nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem‘. Nic takového není pravda a veřejnost by na to měla být upozorněna. Účelem vánočního poselství není strašení občanů nepravdivými informacemi,“ píše ve svém tweetu.

Vánoční projev z podobných důvodů kritizuje také poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Už jsem dávno vzdal to, že by pan prezident mohl alespoň v době Vánoc mluvit o hodnotách společnosti a snažit se ji spojovat... Srovnávat ale Zelený úděl s teroristy z Tálibánu je už hodně chucpe a laciné. I na Zemana…“ podotýká Pospíšil.

Jiní označili prezidentův projev jako „suchý“, jelikož v něm chyběly jeho známé útoky na politické oponenty či na pracovníky z médií.

„Bylo to poselství pana prezidenta bez kritiky zkrachovaných politiků a komentátorů, co jen kritizují, ale nikdy nic nedokázali, takové trochu suché,“ přemítá politolog Jiří Pehe.

O strašení z úst prezidenta v této souvislosti hovoří i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Bohužel sdělení snížil strašením terorem či šířením dezinfa o zákazu plynu v roce 2030. Digitální a ekologická transformace má být výzvou, ne hrozbou. A prezident má společnost spojovat, ne štěpit,“ vyčítá mu šéfpirát. Oceňuje alespoň to, že Zeman zmínil nutnost řešení pandemie, energií a schodku státního rozpočtu.

Komentátor Jindřich Šídlo si ke zhodnocení Zemanova projevu vypůjčil jeho úvodní slova o tom, že to „nebyl dobrý rok“, která obrátil přímo na osobnost prezidenta. „Souhlasím, prezident Zeman neměl dobrý rok,“ míní Šídlo.

Předchůdci prezidenta Zemana k národu promlouvali na Nový rok; Zeman termín přesunul na druhý svátek vánoční. Uvolněný čas tak letos na Nový rok využili další ústavní činitelé. S projevy vystoupili tehdejší premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Miloš Vystrčil i tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…