Kalousek poslance varoval před cynickým porušováním ústavní zvyklosti

22.01.2014 14:25

Poslanci ve středu projednávají předlohy, které mění pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Na programu mají i podmínku pro vznik vlády – novelu služebního zákona. K té se mimo jiné vyjádřil i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek poslance varoval před cynickým porušováním ústavní zvyklosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Kalousek nejprve nadnesl, že i kvalita hlasu nemocného Zbyňka Stanjury je výrazně lepší než „předloha, která dnes před námi leží a kterou projednáváme“.

Schvalujeme Lex Babiš, který změní 23letou ústavní zvyklost

Poté přítomné poslance ujistil, že klub TOP 09 bude jednotně hlasovat pro zamítnutí novely. „My totiž neprojednáváme služební zákon. I předkladatelé uznávají, že bude zpracován komplexní pozměňovací návrh, tedy že před námi bude ležet úplně jiný text, než který teď leží na stole,“ upozornil Kalousek.

Podle něj se ve skutečnosti schvaluje „Lex Babiš“, i když se v právním řádu nezmění téměř nic. Změní se ovšem 23letá ústavní zvyklost a začne prý docházet k cynickému a účelovému porušování právního řádu.

Začne se cynicky porušovat dlouholetá ústavní zvyklost

„Protože povinnost předkládat lustrační osvědčení je podle našeho názoru zcela jistě dána zákonem, nicméně pokud byste se chtěli držet jiného právního výkladu, začne být cynicky porušována dlouholetá, zatím do dnešního dne nezměněná ústavní zvyklost,“ vysvětlil Kalousek.

To nastane ve chvíli, kdy začne prezident jmenovat ministry. „Pan prezident vám slíbil, že pokud tento text - já si nedovolím říct ani návrh služebního zákona - projde do druhého čtení, on přestane ta negativní lustrační osvědčení vyžadovat,“ uvedl šéf poslanců TOP 09.

Otevřeme dveře bývalým agentům Státní bezpečnosti

Kalousek se obává, že se otevře cesta bývalým agentům i důstojníkům Státní bezpečnosti. „Prostě každému, koho si pan premiér, dokud bude tato vláda a dokud bude tento prezident, usmyslí jmenovat ministrem - prostě proto, že pan prezident přestane vyžadovat negativní lustrační osvědčení,“ dodal Kalousek. Obává se otevření Pandořiny skříňky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…