Kalousek převzal ocenění ministr financí roku 2011

25.09.2011 9:11

Šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v neděli převzal ocenění „ministr financí roku 2011 pro oblast rozvíjející se Evropy. Vyznamenání udělil prestižní časopis Emerging Markets během výročí zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.

Kalousek převzal ocenění ministr financí roku 2011

Do soutěže nominují a vítěze vybírají desítky finančních analytiků, bankéřů a investorů ze soukromého a veřejného sektoru. Posuzuje se přínos předních tvůrců hospodářské politiky, v případě Kalouska to byl přínos pro řízení fiskální politiky státu.

Kalousek zvýšil důvěryhodnost Česka

Ministr Kalousek prý přispěl k upevnění postavení České republiky na mezinárodní úrovni a zvýšení důvěryhodnosti českého státu na finančních trzích. Z toho důvodu dostal ocenění od Emerging Markets už podruhé. To doposud žádný ministr financí nedostal.

„Udělení ceny vnímám jako ocenění snahy České republiky o úspornou fiskální politiku," prohlásil Kalousek.

Časopis také upozornil, že agentura Standard & Poor's nedávno zvedla rating České republiky navzdory obecnému trendu snižování ratingů. Nedávno se tak stalo světové ekonomice USA.

Státní dluhopisy jsou dobrou investicí i pro české domácnosti

„I díky tomu se staly naše dluhopisy vyhledávanou a bezpečnou investicí, což mi potvrdili také zástupci významných finančních skupin, se kterými jsem se setkal ve Washingtonu," řekl Miroslav Kalousek a dodal: „Tyto skupiny nedávno rozšířily řady primárních dealerů na trhu českých státních dluhopisů. A jestliže jsou ochotny kupovat české dluhopisy ve velkých objemech s velmi nízkou rizikovou přirážkou, jedná se i o dobrou investiční příležitost pro české domácnosti."

Asi před odborníky zatajil deficit, myslí si Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale s oceněním Kalouska příliš nesouhlasí. 

„Asi se mu nějak podařilo zatajit, že má na kontě největší deficit v dějinách země. Snad aspoň během předávání ceny ve Washingtonu nikoho nezfackuje. Ve skutečnosti je tahle cena hlavně odměnou finančních trhů pro největší privatizátory penzí, zdravotnictví a veřejných služeb. A v tom se ministr Kalousek opravdu osvědčuje," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Sobotka, bývalý ministr financí.

Za sporné označil ocenění ministra Kalouska také poslanec a někdejší premiér Jiří Paroubek.

„Za dobu, co se stal ministrem financí, počínaje lednem 2007 až dosud se státní dluh zvýšil o cirka 650 miliard korun. Když je Kalousek nejlepším ministrem, chtěl bych vidět toho nejhoršího," řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.  

Související:

Foto: mfcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…