Kalousek při šťouchanci do Andreje Babiše zmínil téma mrtvých českých vojáků

09.07.2014 15:05

Společnost na výrobu čpavku Duslo Šaľa, kterou vlastní Agrofert Andreje Babiše, nebude muset deset let na Slovensku platit daně. K tomuto kroku se slovenská vláda odhodlala poté, co firma vyhrožovala, že výrobu přesune do zahraničí. Agrofert na oplátku slibuje obří investici ve výši 300 milionů eur. Kalousek počin firmy Andreje Babiše peprně okomentoval. Čtěte.

Kalousek při šťouchanci do Andreje Babiše zmínil téma mrtvých českých vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Představitelé Agrofertu začali o přesunu výroby čpavku mluvit začátkem března. Deklarovanou cílovou stanicí měla být buď některá z německých továren Agrofertu, nebo česká Lovochemie Lovosice.  

Firma svůj záměr zdůvodnila vysokými distribučními poplatky za zemní plyn. Ty totiž patří k nejdražším v Evropě.  Agrofert proto žádal dotace od slovenské vlády na to, aby mohl investovat do modernizace výroby, která by zlevnila energetické výdaje Dusla Šaľa.

Slovenská vláda zpočátku dotace odmítala, ale pod hrozbou ztráty třináctiset pracovních míst v květnu ustoupila a začala s firmou jednat o podobě podpory. A nyní už je jasno. Duslo Šaľa dostane deset let daňových prázdnin, které mu ušetří 58 milionů eur. V přepočtu 1,6 miliardy korun.  

Agrofert z toho ale nevyšel zadarmo. Musel se zavázat k investici do firmy. „Plánovaná investice do výstavby může dosáhnout částky ve výši až 300 milionů eur. Pokud k výstavbě nové výrobní jednotky čpavku dojde, bude následovat období daňové úlevy po dobu deseti let až do celkové výše daňové povinnosti 58 milionů eur,“ řekl serveru E15.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Dobrou zprávou je, že udržíme stávající počet pracovních míst,“ doplnil.

Realizaci projektu musí ještě schválit Evropská komise. Měla by firmě udělit notifikační souhlas. O ten už Duslo Šala požádala.

Kalousek: Ještě, že máme ty vojáky. Aspoň někdo je ochotný pro svou vlast padnout. 

Exministr financí Miroslav Kalousek počin Agrofertu na svém facebookovem profilu ostře zkritizoval. „Agrofert získal daňové prázdniny na Slovensku pod pohrůžkou, že přesune výrobu do ČR. Ministr financí ČR si tak vydobyl od našich sousedů daňové úlevy, aby nemusel zaměstnávat, investovat a platit daně ve své zemi. Ještěže máme vojáky ČR, kteří jsou ochotni pro svou vlast i padnout."   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…