Kalousek radí, jak by se mohli Rusové zbavit strachu z kazetové munice

09.07.2023 19:29

Spojené státy v pátek oznámily, že poskytnou Ukrajině mimo jiné kazetovou munici v rámci nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (v přepočtu asi 17,4 miliardy korun). Dar Ukrajině okomentoval na svém twitterovém profilu někdejší lídr TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek radí, jak by se mohli Rusové zbavit strachu z kazetové munice
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

„Když se Rusové kazetové munice bojí (a já se jim nedivím), mohou se jí snadno vyhnout. Stačí, když vypadnou z ukrajinského území. Jedna z Bidenových podmínek je, že ji Ukrajinci nesmí používat na území Ruské federace," poznamenal k daru někdejší poslanec za TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena bylo rozhodnutí o poskytnutí kazetové munice těžké. „Mimochodem jsem jej konzultoval s partnery i našimi přáteli (v Kapitolu). Ukrajincům dochází munice," okomentoval oznámení prezident Joe Biden v rozhovoru se stanicí CNN.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. USA se podle poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana dlouho zdráhaly tuto munici poskytnout kvůli rizikům, které mohou nevybuchlé nálože představovat pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Podíl nevybuchlých menších náloží v granátech z USA bude podle Sullivana méně než 2,5 procenta. O tomto problému mimo jiné píše také The New York Times, podle nějž by podíl elementů, které nevybuchnou okamžitě, mohl přesáhnout i 14 procent.

Právě kvůli hrozbám pro civilisty budí kazetová munice značnou kontroverzi. Více než 120 zemí včetně České republiky se v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat. Dohodu nicméně nepodepsaly například USA, Indie nebo Brazílie, ale ani Rusko a Ukrajina, které obě podle mezinárodních pozorovatelů tento typ munice již od loňského února, tedy od začátku ruské invaze, použily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …