Kalousek se přimíchal i do věci Národního divadla, píše server

08.09.2012 21:18

Server ČeskáPozice.cz tvrdí, že i do otázky Národního divadla se „přimíchal“ ministr financí Miroslav Kalousek. Podle komentátorky Marie Reslové totiž ministryně při odvolání šéfa Národního divadla lhala a důvod byl jiný.

Kalousek se přimíchal i do věci Národního divadla, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Ministryně kultury Alena Hanáková v pátek lhala. Horší je, že si to možná ani neuvědomuje,“ míní komentátorka Marie Reslová. Tvrzení, že Ondřej Černý byl odvolán z pozice šéfa Národního divadla kvůli „pomalým transformacím“, je podle ní nepravdivé a důvod je jiný.

„Přiznejme si, že o řediteli Národního divadla, příspěvkové organizace s několikamiliardovým majetkem a miliardovým ročním rozpočtem, se rozhoduje v nejvyšších politických, tedy stranických patrech,“ připouští komentátorka. Následně uvádí, že resort kultury spadá pod TOP 09 a Starosty. Jejich mozky jsou 1. místopředsedové, Miroslav Kalousek a Stanislav Polčák.

„Když se uvnitř TOP 09 dělila ministerstva, kulturu získali Starostové. Prakticky ale nikdy nebyli skutečnými vládci resortu. O 2. místopředsedovi STAN Jiřím Besserovi, který se stal po volbách v roce 2010 ministrem kultury, je známo, že bezvýhradně respektuje autoritu Miroslava Kalouska a má také jeho plnou důvěru,“ vysvětluje autorka. Pod Starosty spadal i náměstek Radek Zdráhal.

Při Besserově aféře se ho však nezastali ani Starostové, ani Kalousek. „Když si uvědomíme, jak silně se Kalousek dokázal zastat Martina Bartáka nebo Vlasty Parkanové, působilo to zvláštně. Těžko uvěřit, že kdyby byl opravdu chtěl, neudržel by ministra kultury ve funkci. Starostové vyslali nahoru Alenu Hanákovou. A naběhli si,“ míní redaktorka.

Hanáková totiž podle ní není Vlasta Parkanová. Ta prý aspoň uměla budit zdání, že resortu šéfuje. Následně podepsala výběrové řízení na nového šéfa divadla, které pak ale den před uzavřením konkurzu opět zrušila.

„V prvních měsících tohoto roku nedostalo ministerstvo kultury pod vedením Aleny Hanákové ani korunu navíc, jak to bylo za Bessera běžné. Ministerstvo financí zablokovalo i uvolnění mzdových prostředků, které byly předtím Besserem domluveny na spojení ND a SOP, na takzvanou transformaci. … Ke všemu se Miroslav Kalousek nechal slyšet, že peníze pro ND neuvolní, dokud z ministerstva kultury neodejde náměstek Zdráhal, který na sloučení pracoval. Ten pod tlakem nakonec rezignoval v květnu,“ doplňuje Reslová.

Zdůrazňuje pak nástup nového ekonomického náměstka na kultuře Martina Sankota. „Je však zřejmé, že má požehnání Miroslava Kalouska, který udělal několik kroků pro to, aby SOP jistou autonomii vrátil,“ píše o Státní opeře.

„Záhada je, proč to všechno ministr financí dělá? Údajně existují jakési silné osobní vazby na posledního šéfa SOP Radima Dolanského. Úplně se nedá vyloučit ani to, že si ministr spočítal, že jiná varianta koexistence pražských divadelních domů než sloučení je výhodnější,“ míní. Kalousek má prý všechny trumfy v rukách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…