Kalousek štípavě komentoval to, co se včera stalo v ČSSD

07.08.2013 9:18

Rozhovor prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska pro Právo přinesl nový pohled na vývoj v sociální demokracii. Podle Kalouska Bohuslav Sobotka zkrátka prohrál s Milošem Zemanem souboj o stranu a cokoliv dalšího jsou jen výmluvy.

Kalousek štípavě komentoval to, co se včera stalo v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Pokud se sociální demokracie rozhodla sloučit s komunisty uvnitř SPOZ, tak tomu nemůžeme zabránit. Je to ale konec nadějím na moderní sociální demokracii,“ prohlašuje Miroslav Kalousek. Nebere ani vysvětlování ČSSD, že takový postup může napomoci předčasným volbám. „Jejich zástupné důvody a podmínky jsou únavné,“ prohlašuje.

K předčasným volbám podle něj takový přístup ČSSD pomoci nemůže, protože pravicová "stojednička" je kompaktní a vláda podporu zkrátka nedostane. „Oni to vědí, ale hledají záminku, aby nemuseli říci nahlas, že proběhl boj o tom, kdo bude v ČSSD rozhodovat,“ myslí si místopředseda TOP 09.

Střet odehrávající se mezi legitimním předsedou strany a čestným předsedou úplně jiné strany, hovořícím ústy prvního místopředsedy Michala Haška, podle něj předseda Sobotka prohrál. „A je docela trapné, když si pro to hledá zástupné záminky,“ dodává Kalousek.

Na dotaz, zda jeho TOP 09 oslabení ČSSD nakonec nevyhovuje, Kalousek zavrtěl hlavou. „Silná pravicová strana, jako je TOP 09, potřebuje jako protihráče silnou a demokratickou stranu, jako je sociální demokracie,“ říká Kalousek. Pokud tato strana vstupuje do SPOZ, stává se prý nevyzpytatelnou a z toho TOP 09 žádnou radost nemá.

Pak zopakoval, že pravicová vláda má sto jedna poslanců a je připravena vládnout. Obává se však, že ani toto s prezidentem nepohne. „K míře odpovědnosti, kterou pan prezident projevuje, si nedělám žádné iluze,“ říká Kalousek. Pokud by se však prý Zeman zachoval jako správný prezident, mile by jej prý překvapil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…