Kalousek v ČT jako zaseklá deska: Drábek je slušný a poctivý muž

04.10.2012 11:39

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek velmi slušný a poctivý muž. Drábek podle něj svou rezignací nastavil laťku hodně vysoko a je i odpovědný politik, neboť on se ničím neprovinil, přesto odešel. A sám. Tak tato slova několikrát dokola omílal Kalousek ve středečních Událostech, komentářích České televize, přičemž jeho óda na Drábka vůbec nebrala konce.

Kalousek v ČT jako zaseklá deska: Drábek je slušný a poctivý muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Média odhalila, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se ke svému odchodu z postu odhodlával dost ztěžka. Tuto skutečnost pro MF Dnes popsal třeba jeden člen strany, podle něhož nyní mají stranící za úkol upozorňovat na to, že ministr Alexandr Vondra (ODS) tak neučinil. „Máme také ocenit, že Drábek rezignoval,“ popsal pro deník strategii TOP 09 pro příští týden do voleb jeden ze členů vedení strany. Kdo takto členy TOP 09 zaúkoloval, to deník neuvedl.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale tuto předvolební mantru zvládl ve středečních Událostech, komentářích velmi bravurně, téměř na jedničku. Odcházejícího šéfa ministerstva práce totiž několikrát za sebou popsal jako toho, kdo je v politice bílou vránou a velmi slušným a poctivým mužem.

Rázné „ne“, to byla první reakce Kalouska na dotaz moderátora Bohumila Klepetka ve smyslu, zda to byl právě on, kdo poradil Drábkovi jeho odchod z postu ministra. „Pan ministr nám oznámil, že je to jeho rozhodnutí rezignovat, že přijme politickou odpovědnost. My si toho velmi vážíme,“ odvětil pak Kalousek.

On se vůbec ničím neprovinil, jen převzal odpovědnost

Podle něj s Drábkem on a další lidé z vedení strany jen konzultovali termín odchodu. „Protože strana potřebuje odpovědně zvolit jeho nástupce, když je první zástupce ve vazbě a došlo tam nedávno i k jiné tragédii. Tak bychom docela rádi, aby toto klíčové ministerstvo bylo řízené až do okamžiku, než bude plně nahraženo,“ uvedl dále Kalousek.

„To rozhodnutí, že bude rezignovat, nám pan Drábek oznámil dříve, než to sdělil veřejnosti. Já si toho rozhodnutí velmi vážím, protože to je stanovisko odpovědného politika, který se vůbec ničím neprovinil, ale převzal odpovědnost,“ uvedl dále Kalousek dále ve své ódě na Drábka.

„A jak vy víte, že by se mohl něčím provinit? On ho nikdo z ničeho neviní, jen převzal odpovědnost za své nejbližší pracovníky a nastavil laťku v politické kultuře. Já bych si mohl povzdechnout, kéž by se takto k odpovědnosti postavili jiní nebo jiné odvážné dámy či pánové v jiných krajích. Tou narážkou myslím kohokoliv, kdo odmítl převzít odpovědnost za své nejbližší spolupracovníky," uvedl dále Kalousek na "dotěrný" dotaz moderátora ve smyslu, jak ví Kalousek tak jistě, že se Drábek ničím neprovinil.

Jako odvážného muže pak znovu ve své odpovědi vyzdvihl Drábka, přičemž každému v tu chvíli bylo jasné, že na jazyku má stále ministra obrany Vondru (ODS), který to samé, co Drábek, vůbec neučinil.

„O tom jsme nikdy nepřemýšleli a ani jsme nemuseli,“ odvětil pak ministr na to, zda by vůbec někdy Drábka vyzvali v TOP 09 straníci či vedení k odchodu. „Pan ministr Drábek je si vědom hodnotového desatera TOP 09 tím, že podal rezignaci,“ řekl dále Kalousek, přičemž zdůraznil, že je ale hodně smutný, že Drábek odchází.

„On udělal obrovský kus práce na poli reformy veřejných rozpočtů. Je to čestný a poctivý muž a prostě dostál své pověsti čestného a poctivého muže i tím, že podal rezignaci,“ pěl pak opětovně na Drábka chválu.

Tůma má toho dost na triku, byl by ale excelentní

Dále ve svém monologu zdůraznil, že odmítá spekulovat o jménech, která by se mohla objevit mezi kandidáty na nového ministra práce a sociálních věcí. Vyloučil pouze Zdeňka Tůmu z důvodu jeho personálního vytížení. Rozhodně prý ale strana má z koho vybírat.

„Jsme personální i intelektuální celá strana, přestože nejsme velká. Tak těch variant je tam více. Máme větší personální rezervoár, než má třeba ČT na komentátory Událostí, komentářů," glosoval dále ministr financí.

„Přiznám, že mne nepřimějete ke spekulacím ani vylučovací metodou. Těch variant je celá řada a to jméno řekneme, až proběhne personálním procesem. Zdeněk Tůma by byl jistě excelentním ministrem práce, ale nepřipadá to v úvahu,“ konstatoval dále ministr k tomu, kdo Drábka na postu nahradí a jestli už vůbec je nějaké jméno na obzoru.

„Tak si to jméno vyškrtněte,“ zareagoval pak na místopředsedu strany Marka Ženíška.

Tím končím, tvá Máňa....

„Máme odpovědnost vůči České republice. Vybereme toho člověka, který bude nejprospěšnější veřejným rozpočtům a tím i občanům ČR. Tím končím, tvá Máňa, pane redaktore a prosím o jistý čas na vnitrostranickou diskusi," ukončil s vtipem diskusi o příštím ministrovi.

Důrazně ale odmítl, že by Drábek chtěl teď měsíc na ministerstvu zametat nějaké podivné věci. „On rezignoval ne proto, že by se něčím provinil. Jaromír Drábek je slušný a poctivý člověk. On rezignoval proto, že na rozdíl od spousty jiných kolegů byl ochoten na sebe vzít politickou odpovědnost," uvedl jako zaseknutá gramofonová deska.

„Jaromír Drábek nic neprovedl. Jaromír Drábek je poměrně bílá vrána na české politické scéně, protože na rozdíl od jiných lidí, kteří říkají, že by to samé udělali, ale ´to jen byli jeho podřízení a já za nic nemůžu´. Tak Jaromír Drábek řekl, že v této věci přebírá politickou odpovědnost,“ zakončil Kalousek ve studiu České televize nekončící chválu na Drábka.

Pane Zaorálku, vy sexappeal nemáte

Poté, co se do debaty zapojil další host středečních Událostí, komentářů Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny, začaly mezi politiky padat i osobní útoky.

Podle něj měl Drábek odstoupit již dávno. V lednu totiž podle něj rozhodl o miliardovém tendru bez výběrového řízení a ještě ho dal spřízněným osobám. „Za to by ve slušné společnosti vždycky do 14 dnů každý odstoupil,“ zdůraznil Zaorálek s tím, že Drábek podle něj tady vyvinul systém zneužívání sociálních dávek a to ne těmi, co je potřebují, ale těmi privilegovanými.

Zaorálek dále představil plán sociální demokracie ustavit speciální parlamentní vyšetřovací komisi, která by prověřila veškeré zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti informačních technologií. MPSV totiž podle Zaorálka nepochybila při výběrových řízeních a zadávání zakázek poprvé.

Tento nápad ale u Kalouska tvrdě narazil. Podle něj je komise zbytečná, věc šetří policie.

„Tohle celé je nesmysl a pan Zaorálek blouzní a nerozumí tomu. Chce jen plivat za každou cenu, protože v partaji nahrazuje pana doktora Ratha, ale ten měl alespoň sexappeal, pan Zaorálek je jen trapný," prohlásil Kalousek a označil to, co předvádí Lubomír Zaorálek, jako čisté sociálně-demokratické pokrytectví. Při slovech Zaorálka pak bylo na tváři Kalouska patrné opovržení.

Komentář přidala nakonec i analytička České televize Martina Lustigová.

Jaromír Drábek (TOP 09) oznámil rozhodnutí rezignovat kvůli kauze údajného uplácení, jehož se měl podle policie dopustit bývalý náměstek Vladimír Šiška a vedoucí ministerského odboru informatiky Milan Hojer. Ministr svůj konec v čele resortu oznámil na mimořádné tiskové konferenci. Na ministerstvu skončí k 31. říjnu, neboť chce předat agendu a umožnit výběr svého nástupce

Podle deníku MF Dnes Šiška začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom „odstavil" firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení prý zadal práci jiným, spřízněným firmám. Společnost OKsystem proto podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Náměstek prý pak firmě slíbil, že pokud stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Podle MfD si policisté jednání Šišky a Hojera nahráli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…