Kalousek v TV strkal zástupkyni Peake placku s knížetem

08.01.2013 12:34

Českou televizí přenášená tisková konference po jednání K9 se nesla v duchu smířlivosti. Místopředseda ODS Martin Kuba oznámil, že vládní strany jsou ochotny spolu v rámci koalice nadále spolupracovat, a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce místopředsedkyni LIDEM Dagmar Navrátilové nabízel placku s prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem. Neuspěl, ovšem jinak si zástupci koaličních stran notovali.

Kalousek v TV strkal zástupkyni Peake placku s knížetem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

První místopředseda ODS Martin Kuba ujistil, že v rámci K9 se podařilo najít řešení. „Chceme pokračovat v koaličním projektu,“ ujistil. Dodal, že odpoledne se sejde republiková rada strany LIDEM a ve středu budou jednat předsedové stran. Výsledkem by měla být dohoda na nové koaliční smlouvě. „Programové priority bychom chtěli projednat do konce ledna,“ plánoval.

Rovněž TOP 09 vyjádřila zájem jednat se stranou LIDEM. „Věříme, že do konce ledna dokážeme najít koaliční smlouvu, která bude akceptovat programové priority,“ ujistil Miroslav Kalousek. „Vyslechli jsme si vůli obou stran pokračovat s LIDEM v koaličním projektu,“ konstatovala pak spokojeně místopředsedkyně Navrátilová.

Kalousek poté uvedl, že na K9 navrhl předseda jeho strany Karel Schwarzenberg zásadní věc. „Pokud bude zjištěno, že byla prezidentskou amnestií poškozena některá práva poškozených, tak bude muset vláda najít určité kompenzační mechanismy,“ uvedl Kalousek. Rovněž Navrátilová se přidala, že strana LIDEM má problém s šíří amnestie.

Na dotaz, zda budou žádat vysvětlení od premiéra Nečase na jednání vlády, však Kalousek uvedl: „Jednání vlády není veřejné. A říkat vám to online dvacet čtyři hodin předem, to opravdu nechci. Zítra si o tom promluvíme a pak vás na tiskové konferenci budeme informovat,“ slíbil.

Místopředseda ODS pak čelil dotazu, co říká masovému sundávání prezidentských portrétů jako protestu proti amnestii. „Sundávání podobizen považuji za neadekvátní, protože pan prezident dělal jen to, na co měl ústavní právo,“ uvedl Kuba.

Téma amnestie uzavřel ministr financí Miroslav Kalousek ujištěním, že on si navzdory kritice prezidenta nesundá. „V mé pracovně vždycky visel portrét prezidenta, takže teď tam visí Václav Klaus, a těším se, až si tam pověsím Karla Schwarzenberga,“ řekl Kalousek.

Ten byl rovněž hlavním aktérem žertovné vložky tiskové konference. Před novináře se totiž (jako v posledních dnech vždy) dostavil se svítivě žlutou plackou „volím Karla“ v klopě. Místopředseda ODS Kuba si zase vzal bílou placku, propagující kandidáta ODS Přemysla Sobotku. Bez agitující ozdoby tak zůstala pouze Dagmar Navrátilová.

Když byl vznesen dotaz, proč místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová jako jediná nemá placku, podporující některého prezidentského kandidáta, zareagoval pohotově Miroslav Kalousek. Sejmul ze své klopy žlutou placku se svým stranickým šéfem, přešel pódiem a pokoušel se jí připnout na hruď místopředsedkyně LIDEM. Ta jeho „Karla“ s díky odmítla, a tak si první místopředseda TOP 09 svého šéfa znovu připnul do klopy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…