TOPka ven, Okamurův průšvih. Vyšla nová čísla, překvapí i vás

22.02.2019 16:56

Únorové volby do Sněmovny by podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrálo ANO se zhruba třicetiprocentním ziskem hlasů, podobně jako v lednu. ODS se opětovně přiblížila k Pirátům, obě uskupení by měla kolem 15 procent hlasů. ČSSD naopak od ledna mírně oslabila a jen těsně předstihla KSČM s deseti procenty. Na pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny skončila KDU-ČSL, pod ní se ocitly SPD, STAN a TOP 09. Výsledky svého volebního modelu dnes CVVM poskytlo ČTK.

TOPka ven, Okamurův průšvih. Vyšla nová čísla, překvapí i vás
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

ANO by podle CVVM získalo v únoru 30,5 procenta hlasů, což je o půl procentního bodu méně než v lednu. Piráti a občanští demokraté by měli shodně 14,5 procenta hlasů, a to díky meziměsíčnímu posílení ODS o půldruhého procentního bodu. ČSSD naopak stejnou měrou oslabila na aktuálních 11 procent, čímž se vrátila přibližně na úroveň srovnatelnou s posledními šetřeními loňského roku, uvedlo CVVM.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí

KDU-ČSL zůstala stejně jako v lednu na pěti procentech, TOP 09 na třech procentech. Starostové si polepšili o jeden procentní bod na 4,5 procenta, což by byl podle modelu i zisk SPD. U lidovců, Starostů ani SPD by nebylo podle CVVM jisté, zda by se jejich zástupci do Sněmovny dostali či nedostali.

Z ostatních stran na tom byli nejlépe Zelení a Svobodní, získali by shodně jedno procento hlasů. Ve srovnání s lednovým měřením nebyly podle CVVM u jednotlivých stran zaznamenány statisticky významné změny.

Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí 783 respondentů starších 18 let v šetření, které provedlo mezi 2. a 13. únorem.

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…