Kalousek vládě: „Zastavíme zadlužování.“ Pro tu větu jsme vás volili

27.03.2023 13:20 | Ze sítí

Rozvratu rozpočtu se zjevně bojí méně, než ztráty přízně voličů, exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se opakovaně opřel do neodpovědné rozpočtové politiky vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Učinil tak v reakci na vyjádření předsedy Národní rozpočtové rady vlády Mojmíra Hampla, který kritizoval sliby politiků v podobě nízkých daní a přidávání.

Kalousek vládě: „Zastavíme zadlužování.“ Pro tu větu jsme vás volili
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Česko trápí velká míra rozpočtové nerovnováhy, zvyšování daní se proto asi nevyhne. Mojmír Hampl v pořadu Spotlight hovořil mimo jiné o tom, že vrátit Českou republiku do měnové stability zřejmě bez zvyšování daní nepůjde, ač současná vládní pětikoalice před volbami slibovala, že zvyšovat daně nebude.

„V rozpočtové oblasti jde o velkou nerovnováhu. V zásadě začala v časech covidu, od té doby vytváříme velké schodky a neumíme si poradit s tím, jak je vrátit zpátky. Ta nerovnováha je tak velká, že jen na výdajové straně to udělat nejde,“ pokračuje Hampl, že bez zvyšování daní k měnové stabilitě nedojde.

„Takže vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se objevily náměty na snížení daní,“ říká k připravovanému balíčku opatření pro konsolidaci státního rozpočtu, který chce ministr financí představit do konce dubna.

Doslova hovoří o rozpočtové lobotomii: „Není možné žít ve světě, kde salámovou metodou neustále zvyšujete výdaje a zároveň neustále salámovou metodou snižujete příjmy,“ zdůrazňuje šéf NERV. „My jsme se na úrovni politické elity dostali do něčeho, čemu já říkám rozpočtová nebo fiskální lobotomie, kdy ty debaty jsou o zvyšování výdajů, typicky, že by se mělo víc přidat důchodcům, učitelům, na zdravotnictví, obraně, na všechno. A zároveň říkají, že by se měly snížit daně a ještě dělat něco s deficitem, který je hrozně velký. To je prostě lobotomie, do které jsme se dostali,“ hrozí se Hampl, že v takovém stavu Česko nikdy nebylo.

Jeho slova o slibech ohledně nízkých daní a přidávání na sociální síti komentoval Miroslav Kalousek, který na problematiku zadlužování státu  upozorňuje již delší dobu. „Kdyby to jenom slibovali. Ale oni to poslední 4 roky i důsledně dělají. Napříč politickým spektrem,“ uvádí ekonom.

„Rozvratu rozpočtu se zjevně bojí méně, než ztráty přízně voličů. Přitom věřím, že nás bylo hodně, kteří jsme volili větu: Zastavíme hrozivé zadlužování,“ konstatuje Miroslav Kalousek závěrem svého tweetu.

 

 

Úsporná opatření by měla platit od příštího roku a měla by směřovat na omezení strukturálního deficitu rozpočtu, tedy výsledku hospodaření státu po očištění o vliv hospodářského cyklu. Ministr již dříve uvedl, že při úsporných opatřeních chce vycházet z návrhů Národní ekonomické rady vlády (NERV). Úpravy by se podle něj měly týkat příjmové i výdajové strany rozpočtu. V březnu Stanjura řekl, že pracuje se šesti desítkami návrhů, které ale ještě musí posoudit koalice, a že celkový objem úspor ve všech návrzích je vyšší než 70 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…