Kalousek vyhrál, Sobotka nabídl svou hlavu, Dienstbiera podřízli. Takhle to prý dopadlo se služebním zákonem

07.08.2014 21:19

Po dohodě mezi koalicí a opozicí se Česko po více než deseti letech dočká služebního zákona. Podle komentáře uveřejněného na serveru Deník.cz to však bude bezzubý služební zákon, na kterém vydělají ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho předchůdce ve funkci Miroslav Kalousek (TOP 09). Představitelé sdružení Rekonstrukce státu jsou nespokojení.

Kalousek vyhrál, Sobotka nabídl svou hlavu, Dienstbiera podřízli. Takhle to prý dopadlo se služebním zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Pravicová opozice v podobě TOP 09 a ODS může slavit vítězství. Generální ředitelství státní služby nevznikne, předseda vlády ustoupil.

„Co udělal premiér Bohuslav Sobotka? Zařízl svého ministra Jiřího Dienstbiera, souhlasil se všemi Kalouskovými body a nabídl Andreji Babišovi svou hlavu. Šéf hnutí ANO byl totiž v koalici nejvíce nespokojeným odpůrcem Dienstbierovy verze, která znemožňovala ministrům obklopovat se podle libovůle svými lidmi,“ stojí v komentáři.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek hájil dosažený kompromis i tím, že náměstek pro státní správu působící na Ministerstvu vnitra bude jmenován na šest let. Odbory a aktivisté z Rekonstrukce státu už ale spokojeni nejsou. Lenka Petráková, ředitelka společnosti Oživení, dokonce tvrdí, že bez generálního ředitelství je zákon úplně vyprázdněn. Sobotka ji svým postupem zklamal, neboť argumenty TOP 09 a ODS považuje za směšné.

Politolog Lukáš Jelínek, který má blízko k ČSSD, tvrdí, že sociální demokracie tímto ústupkem utrpěla hluboké šrámy. V klíčové chvíli ji ale nepodržel koaliční partner Andrej Babiš, který si prý jako člověk zvyklý na autoritativní způsob řízení přál uchovat svůj vliv na chod úřadů. Díky Ministerstvu vnitra si podle Jelínka tento vliv zachová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…