Kalousek zůstává neoblomný: Rozpočet se musí udržet

06.09.2012 10:43

Premiér Petr Nečas (ODS) předkládá do sněmovny tentýž zákon, který včera jeho vlastní poslanci smetli pod stůl jako nepřijatelný s tím, že v něm požadují změny. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však dal v rozhovoru pro server Lidovky.cz jednoznačně najevo, že ani náhodou nepřipustí změny, které by měly zásadní fiskální dopady.

Kalousek zůstává neoblomný: Rozpočet se musí udržet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Já prostor pro změny nevidím. Hledali jsme odpovědně mix na straně úspor a příjmů. Výsledek pokládám za nejméně škodlivý, nikdo tyto kroky nenavrhuje rád. Kdybych ustoupil a začaly změny, přišlo by šest poslanců z TOP 09, že se jim tam řada věcí také nelíbí. A měli by pravdu. Teď je ale doba pro dodržování dohod. Podle toho se pozná dospělá strana, že projednané kompromisy umí dodržet," míní ministr.

Podle něj totiž šestice rebelujících poslanců usiluje toliko o hlavu Petra Nečase a ne o změny v DPH. O těch se dalo debatovat už dřív a oni svůj hlas nepozvedli. Dodává k tomu, že před pár měsíci jim vadila solidární přirážka a změny v paušálech pro živnostníky, ale to nevyvolalo patřičnou bouři, tak hledali něco jiného, až našli DPH.

Tím, že bude třeba daňový balíček projednat znovu, získala ODS alespoň nějaký čas na to, aby stmelila řady a ministr jí v tomto úsilí přeje štěstí. Nebude však mít valného smyslu jednání koaličních partnerů o otázkách rozpočtu, protože v ODS o rozpočet zkrátka nejde. "O čem bychom jedali?" ptá se Kalousek

Žádný tlak na Hegera nevidím

Odpůrcům dalšího Kalouskova balíčku ale nemusí jít jen o Nečasovu hlavu. Některým lidem v ODS se nemusí líbit ani razance, s jakou přistupuje ministr zdravotnictví Leoš Heger k projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Nesnaží se Hegerovo úsilí zmařit?

„Žádné takové tlaky nejsou. Nejde o nic jiného, než o pozici předsedy Nečase, to je evidentní. A do vnitrostranické záležitosti ODS je mi těžko mluvit," podotýká Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…