Kalousek zvažuje prezidentské volby. Do jara prý řekne jasné slovo

04.12.2021 13:32 | On-line

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek promluvil o své ambici účastnit se příštího boje o Hrad. Jak řekl v rozhovoru pro Právo, rozhodne se do konce zimy, uvádějí Novinky.

Kalousek zvažuje prezidentské volby. Do jara prý řekne jasné slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Ještě nejsem rozhodnutý, ale fakt je, že jsem o tom začal vážně přemýšlet,“ uvedl na otázku, zda je již rozhodnutý, jestli budete kandidovat.

Objasnil své důvody, proč boj o prezidentské křeslo zvažuje: „Protože jsem už delší dobu přesvědčen, že bychom si zasloužili jiné pojetí výkonu funkce prezidenta republiky, než jak jsme zvyklí,“ hovořil o mnohem civilnějším pojetí.

  • Původní zdroj ZDE

Překonat rozdělení společnosti bude složitý úkol. „Společnost je rozdělená hlubokým příkopem a každý kandidát bude určitě slibovat, jak ho zasype. Ale podle mě není v silách nikoho, ani prezidenta, aby ten příkop zasypal sám. To mohou udělat jen lidé, když jdou spolu za společnými cíli,“ míní Kalousek.

Kalousek si prezidenta představuje nikoli jako národní ikonu, ale jako „dělníka Ústavy“: „První úředník v zemi, který poctivě slouží a snaží se ze všech sil přispět k obnově destruované polistopadové demokracie, aby ji pomáhal ukotvit v euroatlantických a evropských strukturách při vědomí tisíciletých kořenů naší státnosti. Druhého Václava Havla nemáme, nemá smysl ho ani hledat,“ prohlásil.

„Když o tom tak přemýšlím, tak si říkám, že bych měl chuť se do toho pustit. Pokud se rozhodnu kandidovat, chtěl bych být kandidátem občanským a rozhodovat se budou voliči. Vzhledem k tomu, že toto pojetí vyžaduje nominaci od občanů, tedy sběr podpisů, který zabere čas, tak bych se měl rozhodnout do konce zimy,“ pravil Kalousek.

Volby prezidenta ČR mají být v lednu 2023.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…