Kalouskova poslankyně: Naše kultura tak dlouho ustupovala přistěhovalcům, až popřela vlastní základy

21.01.2015 18:51

Z PROFILŮ Na otázky týkající se inkluze ve školství, integrace příslušníků jiných kultur do většinové společnosti nebo toho, kde jsou hranice satiry, odpovídala čtenářům na svém profilu poslankyně TOP 09 Nina Nováková.

Kalouskova poslankyně: Naše kultura tak dlouho ustupovala přistěhovalcům, až popřela vlastní základy
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Čtenářku Kusákovou zajímal názor poslankyně na to, zda se mají ve školách vzdělávat postižené děti s dětmi zdravými. "Máme děti, které se rozvinou lépe ve třídách hlavního proudu a jiné potřebují péči v malých skupinách. Nesmíme tvrdit, že všichni mají stejné předpoklady, mnohým bychom dávali laťku tam, kam nemohou dosáhnout a odsoudili bychom je k trvalému pocitu neúspěšnosti,“ vysvětlila poslankyně svůj názor.

Je to složité, ale jen organizačně

Zároveň ale považuje za důležité se pokusit, aby děti byly při vhodných příležitostech pohromadě. Například během volných chvil, během výtvarné nebo tělesné výchovy. "Tak je to přece i v životě. Je to složité – na první pohled – pouze organizačně,“ podotkla s tím, že pokud by se nepodařilo vyčlenit peníze na tak důležitou věc, byla by to ostuda.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

Evropa udělala několik zásadních chyb

Pana Sikorovského zase zajímalo, jak by se měli lidé z jiných kultur přesvědčit, aby nebyli jen občany státu, ale skutečně tak mysleli a jednali? "To se podle mě zatím moc nedaří,“ posteskl si.

Podle Novákové západní Evropa udělala několik zásadních chyb. "V nadšení z multikulturalismu ustupovala těm, kteří přišli dobrovolně do naší kultury, a ustupovala tak dlouho, až popřela vlastní základy,“ uvedla a jako příklad takového popření vlastních základů uvedla zákaz používání kříže.

Dnes je podle ní zřejmé, že to byla chyba, ale leccos už nejde vrátit zpátky. "Pokud by kdykoliv chtěli přijít další muslimové, musí – podle mého – předem deklarovat, že přijímají pravidla země, kam přicházejí,“ dodala poslankyně.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

Odpověděla i na dotaz, co si myslí o karikaturách časopisu Charlie Hebdo a jak se pozná, kde je hranice, přes kterou by neměl kdokoliv při vyjádření svého názoru a postoje zajít.

Poslankyně uvedla, že i když k naší kultuře patří smysl pro humor a pro satiru, jsou hranice, které bychom překračovat neměli. Řídit bychom se měli mottem "Co sám nechceš, nedělej druhým". "Když papež říkal, že kdyby jeho blízký spolupracovník urazil jeho matku, dal by mu pěstí, rozumím tomu a souhlasím,“ uvedla Nováková s tím, že v žádném případě se to však nedá aplikovat na případ časopisu Charlie Hebdo. "Tam mohl nastoupit jen zákon civilizované společnosti. Oko za oko, zub za zub, už máme stovky let za sebou,“ dodala.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…