Kam s Klausem? Do ODS, D.O.S.T. nebo někam jinam?

17.08.2011 10:03

Čím blíže je konec prezidentského mandátu Václava Klause, tím více spekulací se vynořuje ohledně toho, co bude dělat dál. Sám se nechal slyšet, že by rád zůstal ve veřejném životě. Zda se ovšem vrátí do domovské ODS, nebo založí úplně novou stranu, to je otázkou.

Kam s Klausem? Do ODS, D.O.S.T. nebo někam jinam?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Pokud mně síly umožní, tak já určitě zůstanu ve veřejném světě, určitě se nestáhnu do soukromí. Jaká bude konkrétní forma, je zbytečné říkat dopředu," připomněly Lidové noviny, jak se prezident v souvislosti se svou budoucností vyjádřil.

Návrat do ODS?

Jedni tvrdí, že by se otec zakladatel mohl vrátit do ODS. "Pochybuji, že by se úspěšný vrcholový politik vrátil zpátky do nižších pozic," namítá ovšem místopředseda strany a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Po jeho návratu nevolám, umím si ho ale představit," reagovala předsedkyně sněmovny (a místopředsedkyně strany) Miroslava Němcová.

Bátora a D.O.S.T.?

Šéf sdružení D.O.S.T. kontroverzní Ladislav Bátora by se nebránil, kdyby se prezident naklonil k němu a společně by z organizace 700 signatářů udělali politickou stranu (k jejímu založení je třeba tisíc podpisů). "Nechám to na panu prezidentovi, kde bude chtít vidět svoji roli na politické scéně," řekl Bátora.

"Opakuji ale, že pokud bude mít zájem, rozhodně mu s návratem na politickou scénu pomůžeme."

Nahradí Sládka?

Politologové věští Klausovi úspěch v případě, že by založil úplně novou konzervativní stranu. "Klaus je velmi silná osobnost. Když ho srovnáme například s Milošem Zemanem či Janou Bobošíkovou, tak on je zcela jiný formát. A tihle dva neuspěli s novými stranami jen těsně," podotkl Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Akcentovat by strana mohla témata jako je přistěhovalectví, rovné příležitosti, rovnoprávnost svazků homosexuálů či odpor k Evropské unii.

Podle politologa Lukáše Jelínka by případná Klausova strana mohla sebrat nevyužitý potenciál voličů dnes už neexistujícího Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa, tedy krajně populistické strany kolem Miroslava Sládka. "Sládek skončil i kvůli tomu, že ostatní politické strany přebraly jeho témata," poznamenal.

Jediným úspěšným politikem, který přivedl do parlamentu jinou stranu, než ve které začínal, je Miroslav Kalousek. Ten odešel z KDU-ČSL a založil TOP 09, která dopadla ve sněmovních volbách výrazně dobře.

Čtěte:

Profesorka Dvořáková: Když bude bída, založí Klaus novou stranu

Nová konzervativní strana by měla dost hlasů. Ale s podporou Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…