Kamarád, s ním Zeman a Babiš zametou... Ministr ,,náhradní Poche" a překvapivá zpráva o něm

19.09.2018 9:37

O kandidátovi na ministra zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi píše dnešní MF Dnes. Jak uvádí, pro straníky z ČSSD je poměrně neznámý. Ví se o něm jen to, že byl několik let asistentem a poradcem europoslance Miroslava Pocheho. Toho právě na postu šéfa diplomacie odmítá prezident Miloš Zeman. K Petříčkovi se zatím nevyjádřil, čeká na setkání. Premiér Andrej Babiš s nominací souhlasí.

Kamarád, s ním Zeman a Babiš zametou... Ministr ,,náhradní Poche" a překvapivá zpráva o něm
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Jeden z poslanců například uvedl, že Petříček byl představen jako jazykově vybavený vzdělaný muž. Strategie předsedy ČSSD Jana Hamáčka je přitom jasná, vyřešit post na ministerstvu do podzimních voleb. Zároveň si také nechtěl rozhněvat Pocheho. 

„Nejvíc se raduje Poche, že bude ministrem jeho asistent. Nemyslím, že by jedinou kvalifikací na prestižní post, jakým ministr zahraničí je, mělo být to, že je dotyčný asistentem neúspěšného kandidáta na tento post,“ kritizuje však podle MF Dnes Hamáčka poslanec za ODS Zbyněk Stanjura. Hamáček však kritiku odmítá.  

Jeden z vlivných členů ČSSD pak poukazuje na to, že Petříček bude mít obdobné názory jako Poche. „Všichni víme, že prezident Pocheho nejmenoval kvůli rozdílným názorům, ale kvůli tomu, že Mirek v prezidentské volbě podporoval Drahoše, takže se jmenováním snad už problém nebude. Aspoň nikdy se prezident nevyjádřil tak, že by Petříček byl problém,“ poznamenal.

Za porážku pak současnou změnu na postu šéfa diplomacie považuje i reportér MF Dnes Petr Kolář. „Po několikaměsíčním martyriu bude ale Petříček nejspíš vnímán jen jako ten, kdo dělá v Černínském paláci Pochemu bílého koně. Jako člověk, který mu teď ‚asistuje‘ z postu ministra zahraničí. S tím, že když Babiš se Zemanem bez potíží ‚zametli‘ s Pochem i Hamáčkem, s ‚nějakým Petříčkem‘ to zopakují, kdy se jim zachce. Pokud tedy prezident Tomáše Petříčka ministrem vůbec jmenuje...“ poznamenává.

Jako překvapivá se v souvislosti s Petříčkem může jevit zpráva serveru Seznam Zprávy. „Ještě v létě se kamarád a asistent Miroslava Pocheho domluvil na snížení svého úvazku na ministerstvu zahraničí, aby se mohl věnovat kampani, protože je v Praze 7 kandidátem sociální demokracie na starostu. Teď je všechno jinak. Tomáš Petříček se má stát šéfem diplomacie,“ komentuje server.

Příspěvek najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …