Kampaň před krajskými volbami je většinou klidná a nekonfliktní

02.10.2016 16:58

Politické strany a uskupení sázejí ve volební kampani před krajskými volbami kromě tradičních plakátů a billboardů hlavně na přímý kontakt s voliči. Stále významnější roli hrají i webové prezentace a sociální sítě. Ačkoli je kampaň většinou klidná a nekonfliktní, zpestřily ji i ostřejší momenty. Padla například výzva k odstoupení ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) a velkou pozornost vyvolal také zásah policistů na hradeckém hejtmanství, který souvisel s miliardovou zakázkou na přestavbu náchodské nemocnice.

Kampaň před krajskými volbami je většinou klidná a nekonfliktní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ministerstvu vnitra byla vylosována čísla, kterými jsou označeny hlasovací lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v sídle Královéhradeckého kraje a dalších místech 22. září. Nynější tendr na nemocnici je třetí v pořadí, předchozí dva kraj z různých důvodů zrušil. Státní zastupitelství uvedlo, že se zajištěné materiály budou vyhodnocovat nejspíše několik měsíců. Podle odcházejícího hejtmana Lubomíra France (ČSSD) policie případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu. Sociální demokraté, kteří tvoří společně s KSČM krajskou koalici, označili zásah krátce před volbami za podivný.

Ministra Ťoka, který odmítal krajům přispět na opravy silnic druhých a třetích tříd, vyzvali k demisi kromě Asociace krajů například hejtmani Karlovarského a Středočeského kraje Martin Havel (ČSSD) a Miloš Petera (ČSSD). Ve středních Čechách poznamenala horkou fázi kampaně také situace v Nymburku, kde se změnilo vedení radnice.

Slovní přestřelky kvůli nelegálně vylepeným plakátům doprovázely kampaně třeba v Libereckém nebo Olomouckém kraji, kde byla ale jinak kampaň také poměrně klidná. „Tak jako v celé ČR i v Olomouckém kraji jde o nejklidnější a nejméně zajímavou kampaň za poslední roky,“ řekl ČTK olomoucký politolog Pavel Šaradín.

Do osobnější roviny se politický boj dostal snad jen na jižní Moravě, kde se větší politické strany a uskupení rozdělily před volbami na dva tábory. Hnutí ANO, TOP 09 s Žít Brno a Strana zelených odmítají po volbách spolupracovat s nynějším hejtmanem a lídrem ČSSD Michalem Haškem, kterého označili za nedůvěryhodného kvůli kauze lobbistky Jany Mrencové. Jednání s ČSSD bez Haška se ale nebrání. KSČM, ODS a KDU-ČSL spolupráci s Haškem nevylučují.

V Ústeckém kraji má problém hnutí Severočeši.cz, jehož kandidáty nechala zmocněnkyně vyškrtnout, a voleb by se tak zřejmě neměli zúčastnit. „Pokračujeme dál,“ řekl ale ČTK místopředseda hnutí Jiří Zelenka. Severočeši se odvolání svých kandidátů budou snažit zvrátit u soudu.

Krajské volby a první kolo senátních se budou konat 7. a 8. října a druhé kolo voleb do senátu 14. a 15. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…