Kancelář běloruské opozice v Praze prý otevře už na podzim

21.05.2022 8:02

Vláda Petra Fialy zřejmě umožní běloruským disidentům, aby měli v Česku své zastoupení. Jednala o tom delegace běloruské opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské s českým ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským. Informují Novinky.cz.

Kancelář běloruské opozice v Praze prý otevře už na podzim
Foto: Repro: Facebook
Popisek: Svjatlana Cichanouská

Kancelář, kterou by představitelé běloruské opozice mohli využívat pro konkrétní pomoc svým krajanům, podle zjištění Novinek nebude mít žádný oficiální status, jelikož vláda nechce ztratit velvyslanectví v Minsku. „Bylo nám navrženo otevření organizace v Česku, která by byla podporována ministerstvem zahraničí. Nebude však mít žádný oficiální status, protože české MZV nechce přijít o své velvyslanectví v Minsku,” uvedl Franak Viačorka, hlavní poradce Svjatlany Cichanouské.

  • Původní text ZDE

Cichanouská při návštěvě Prahy vedle situace na Ukrajině hovořila také o Bělorusech, jakožto o občanech agresorské země. Aktuální stav je podle ní vůči lidem, kteří režim nereprezentují, diskriminační.

„Bělorusové budou moci získat povolení k pobytu a studovat v České republice. Zmínka o Bělorusku bude z návrhu zákona vypuštěna a po nějaké době české velvyslanectví obnoví vydávání víz. Doposud se v Bělorusku víza nevydávají,” sdělil Novinkám Viačorka s tím, že žádné konkrétní přísliby nepadly, ale za realistický termín otevření považuje letošní podzim.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský to svými slovy potvrdil. „Hájit demokracii a lidská práva je pro nás prioritou. Když si v Česku běloruská opozice kancelář otevře, tak jsem připraven to podpořit. Konkrétní návrh nepadl, zatím tedy nemáme nic konkrétního, ale je důležité, aby zaznělo, že ministerstvo zahraničí tento krok neblokuje, právě naopak,“ řekl Lipavský.

S návrhem přišel loni prezident Miloš Zeman, podporovala to už předchozí garnitura Andreje Babiše a současná vláda se zavázala, že v zámyslu nepoleví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…