Kandidáti na senátory budou znát po dnešku svá čísla do voleb

26.08.2014 6:30

Kandidáti na senátory dostanou nejpozději dnes svá volební čísla, kterými budou označeny jejich hlasovací lístky. Čísla hlavně poslouží, stejně jako u jiných typů voleb, ke snadnějšímu rozlišení kandidátů při zjišťování výsledků voleb. Kandidáti je ale budou moci využít tradičně i ve svých volebních kampaních.

Kandidáti na senátory budou znát po dnešku svá čísla do voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Čísla v každém z 27 senátních obvodů, v nichž se letos v říjnu bude volit, vylosují na radnicích či magistrátech, kam kandidáti podávali přihlášku. Oproti volbám do sněmovny nebo do Evropského parlamentu dostanou čísla jednotliví adepti na senátory, nikoli strany, jejichž jsou členy. Zástupci stejného politického uskupení tak budou moci mít v každém obvodu jiné číslo.

Volební čísla budou mít také strany kandidující v komunálních volbách, a to kvůli určení jejich pořadí na společném hlasovacím lístku. Na rozdíl od parlamentních či krajských voleb ale zákon o obecních volbách nestanoví, do kdy musejí pověřené obecní úřady losování provést. Určuje pouze, že tak mají učinit po registraci kandidátních listin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …