Kapitánkou na lodi, která se potápí

20.06.2013 6:21

Současná šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která je ode dneška kandidátkou ODS na předsedkyni vlády, to v případné roli české premiérky nebude mít snadné, sdělily ČTK zástupkyně organizací pro rovné příležitosti. Podle nich jde o takzvaný jev nazvaný "skleněný útes", kdy se ženy do vedoucí pozice dostávají v době krize.

Kapitánkou na lodi, která se potápí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

"Obecně je pozitivní, že bychom měli premiérku. Je ale alarmující, že by žena na takový post nastoupila v době, kdy hrozí pravděpodobnost předčasných voleb," řekla ČTK ředitelka asociace pro rovné příležitosti Gender Studies Helena Skálová. Podobně vidí situaci také ředitelka Fóra 50% Jana Smiggels Kavková, podle které se Němcová stává "kapitánkou na lodi, která se potápí".

Smiggels Kavková zároveň připouští, že nominace Němcové je ze strany ODS to nejlepší řešení. "Vhodnějšího kandidáta by těžko hledali. Ale mám obavu, že moment, kdy Němcová dostává šanci, není rozhodně jednoduchý. Je typické, že tuhle nabídku dostala v době, kdy její vlastní strana je v hluboké krizi. A pozice případné premiérky nebude vůbec jednoduchá," řekla ČTK Smiggels Kavková.

Bylo by báječné mít premiérku

Podle ředitelky Genderového informačního centra Nora Kateřiny Hodické ale nominace Němcové s rovnými příležitostmi nesouvisí. "Vidím to v politické rovině. Kdyby navrhli kohokoliv jiného, klesly by jim politické preference," řekla ČTK Hodická s tím, že ženu v roli premiérky obecně vnímá pozitivně. "Bylo by báječné mít první českou političku v této vysoké funkci," dodala.

Kabinet je v demisi po kauze kolem Jany Nagyové, blízké spolupracovnice dosavadního premiéra Petra Nečase. Nominaci Němcové má ve čtvrtek schválit výkonná rada a poslanecký klub ODS. S prezidentem se má současná šéfka sněmovny sejít v pátek. Pro koaliční partnery ODS je Němcová přijatelná, opoziční ČSSD volbu naopak tvrdě kritizuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…