Kapři, vypusťte si rybník! Francie chce, aby cena ropy šla dolů, těžaři mají trestat Rusko

27.06.2022 10:33

Velkým problémem sankcí, které byly a budou uvaleny na Rusko v důsledku jeho agrese na Ukrajině, je fakt, že jejich následky nedopadají jen na cílovou zemi, tedy Rusko, ale poškozují také země, které jsou součástí bloku, jenž sankce vyhlašuje. Předsednická země EU Francie na to upozornila na summitu G7, který se konal tento víkend v Alpách. A padl návrh, aby země vyvážející ropu omezili cenu této suroviny, aby zkrouhly ruské zisky.

Kapři, vypusťte si rybník! Francie chce, aby cena ropy šla dolů, těžaři mají trestat Rusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francouzský prezident Emmanuel Macron ve své pracovně

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí
Podle AFP (Agence France Presse) Francie v neděli naléhala na producenty ropy, aby omezili cenu této komodity a vystavili tak Rusko tlaku, protože v současnosti je to právě Rusko, které těží z neustále rostoucích cen energií, píše server Barrons.com

Paříž přitom podporuje americký návrh na zastropování maximální ceny ropy, ale uvedla, že „by bylo mnohem lepší, kdyby pocházel i z dalších zemí, které ropu těží,“ uvádí se v prohlášení.

Aby takové opatření fungovalo, bylo „nutné dostat se do diskuse s OPEC a se světovými producenty ropy,“ uvedl zdroj s odkazem na skupinu 23 zemí, které produkují ropu.

Spojené státy navrhly cenový strop, o kterém rozhodly spotřebitelské země. Návrh měli projednat lídři G7 na setkání v bavorských Alpách. To se ale zřejmě nesetkalo s všeobecnou podporou, protože např. Německo se domnívá, že zavedení tohoto opatření by bylo příliš obtížné.

Vysoký německý představitel řekl, že „stále intenzivně diskutujeme o tom, jak by to fungovalo a jak by to mohlo zapadnout do amerického, britského, evropského a japonského sankčního režimu.“

Předseda Evropské rady Charles Michel potvrdil, že diskuse stále probíhají a že zacházejí  „více do detailů“.

Hlavní myšlenkou by totiž mělo být to, že jakékoli sankce dopadnou pouze na Rusko a nezasáhnou země, které se na nich podílejí.

„Chceme se ujistit, že cílem je zaměřit se na Rusko a nedělat život obtížnějším a složitějším pro ostatní,“ dodal Charles Michel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…