Karanténa: „Pán tady sedí na lavičce, někdo se tu prochází.“ Drsná slova. A srovnání

18.03.2020 13:38

Zdravotníci opakovaně upozorňují, že tísňové linky jsou přetížené a že na ně občané mají volat opravdu jen tehdy, když je to zcela nezbytné. Jedním z důvodů, proč jsou tyto linky přetížené, může být i skutečnost, že na ně volají občané, kteří upozorňují příslušná místa, že jejich soused nedodržuje karanténu. Martin Schmarcz, neúspěšný kandidát do Rady ČT, sáhl ke srovnání s udavači za druhé světové války.

Karanténa: „Pán tady sedí na lavičce, někdo se tu prochází.“ Drsná slova. A srovnání
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Server Reflex.cz se pozastavil nad tím, že na tísňové linky volají i lidé, kteří chtějí nahlásit, že jejich soused či sousedka nedodržují karanténu. Řada lidí se prý řídí heslem: žalovat se nemá, ale hlásit se to musí. Lidé tak policii hlásí, že vidí sedět pána na lavičce v parku nebo vidí paní, jak se prochází s dětmi.

Další důležité upozornění – prosíme, nezatěžujte tísňovou linku 156. Během dnešního dne se nám násobně zvýšil počet volání na tísňovou linku 156, kdy nám veřejnost oznamuje volný pohyb osob na veřejném prostranství. Jako typický příklad uvádíme: ‚Vidím pána sedět na lavičce v parku, vidím ženu s dětmi procházet se podél řeky.‘ A podobně. Vláda svým nařízením výrazně omezila volný pohyb osob na území celé České republiky, ale výjimky stanoveny jsou. Jednou z nich je také volný pohyb v přírodě či parcích. Samozřejmě, je nutné myslit nejen na ochranu svoji, ale i ostatních. Nadále tedy platí, že není dovoleno vytvářet velké skupiny osob na jednom místě. Děkujeme za pochopení,“ stojí na facebookovém profilu policie.

Server Reflex.cz k tomu dodal, že udavačství mělo v Čechách velkou tradici. Jaroslav Hašek popisuje v románu o dobrém vojáku Švejkovi, jak se lidé udávali. Tradice se rozkošatěla ještě za druhé světové války, kdy nacistické gestapo muselo řadu udání odložit. Úředníci byli přetíženi.

Na hanebné chování řady Čechu za časů druhé světové války upozornil i publicista Martin Schmarcz, který vedle sebe postavil 2 texty, jeden z časů Protektorátu Čechy a Morava a jeden ze současnosti.

Martin Schmarcz o časech udavačů

Po roce 1948 si člověk správným udáním mohl vylepšit kariéru. Server k tomu poznamenal, že stávající premiér Andrej Babiš (ANO) o tom jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti musí vědět své.

Jenže teď podle serveru není čas ani na udávání, ani na nezodpovědné chování. Lidé by se neměli udávat, ale zároveň by se měli chovat zodpovědně, nosit roušky, neshlukovat se v parcích a nevyužívat karanténu např. k preventivním návštěvám zubaře, když na ně v pracovním shonu neměli čas. Lidé by se zkrátka měli řídit pokyny vlády, aniž by za každým občanem musel stát policista. 

V tom je kouzlo i odpovědnost svobody, kterou si užíváme už 30 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…