Kardinál Duka opět vysílá: Ironicky a jízlivě napsal o restitucích, poklonil se Havlovi

23.10.2013 9:06

Kardinál Dominik Duka v pondělním rozhovoru pro ČRo Radiožurnál nedokázal racionálně komentovat záměr vyjmout Pražský hrad z církevních restitucí a sdělit k tomu postoj církve, místo toho neudržel emoce na uzdě a rozlítil se. Toto téma ho nenechává chladným, jízlivě se vyjádřil i na svém facebookovém profilu a hovořil o něm i po návštěvě hrobu bývalého prezidenta Václava Havla.

Kardinál Duka opět vysílá: Ironicky a jízlivě napsal o restitucích, poklonil se Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši sloužili kardinál Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml

"Vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda. Já už dva roky upozorňuji, že v této zemi nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali," řekl například Duka během interview.

Pokud podle něj společnost přijme zákonné opatření, pak prý nebudeme žít v demokratickém státě, ale vrátíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem. Když ho ale moderátorka přerušila a upozornila, že v dobách těsně před volbami nesmí Český rozhlas vysílat žádné „návody“, koho volit, nebo nevolit, tak to Duka už nepřekousnul a začal hovořit o cenzuře.

Ironie na Facebooku

Na svůj facebookový profil dal v úterý odpoledne jízlivé prohlášení. "O tak smělých plánech se nezdálo určitě ani panu Broučkovi. S ohledem na události uplynulých dní to už déle držet v tajnosti nelze. Proč že církev žádá o věž Mihulku na Pražském hradě? Bude zde hlavní sídlo gardy pražského arcibiskupství a zpravodajské služby, která by měla sledovat, co na nás stát na Hradě chystá. Problém jsou samozřejmě finance, jelikož halapartny pro církevní vojsko budou něco stát. Arcibiskupství se tedy v nejbližší době obrátí s žádostí o příspěvek na Senát," napsal Duka.

A přidal ještě variantu B: "V případě vítězství nejmenované strany, která v minulosti pronásledovala mnoho kněží, si chce kardinál Duka věž Mihulku zabrat pro sebe. Po zbytek života zde bude hrát na housle a varhanní pozitiv a vydělávat na církevní restituce."

Cesta svobody

V úterý také kardinál Duka navštívil hrob bývalého prezidenta Václava Havla. Chtěl tak připomenout jeho ideály. "V mé rodinné tradici je běžné, když prožíváme chvíle radostné i chvíle těžké, se vydat na hrob. Nejprve jsme chodili na hrob rodičů mé maminky, jak léta běží, byl to hrob mých rodičů. Důvodem, proč jdu k hrobu mého přítele Václava Havla, je, že se naše společnost příliš vzdálila od jeho ideálů. Nakonec jsme mu slíbili, že půjdeme cestou svobody," řekl kardinál Dominik Duka České televizi.

Duka zdůraznil, že tímto krokem nechce činit předvolební kampaň. I při této příležitosti okomentoval situaci kolem církevních restitucí na Pražském hradě. Požadavek církve je, aby budovy, které dosud byly její na základě dohody za prezidenta Václava Klause, zůstaly jejími budovami i nadále.

Ironická poznámka kardinála Duky z jeho Facebooku:

O tak smělých plánech se nezdálo určitě ani panu Broučkovi. S ohledem na události uplynulých dní to už déle držet v tajnosti nelze. Proč že církev žádá o věž Mihulku na Pražském hradě? Bude zde hlavní sídlo gardy pražského arcibiskupství a zpravodajské služby, která by měla sledovat, co na nás stát na Hradě chystá. Problém jsou samozřejmě finance, jelikož halapartny pro církevní vojsko budou něco stát. Arcibiskupství se tedy v nejbližší době obrátí s žádostí o příspěvek na Senát.

Současně lze vyvrátit fámy o tom, že bude v Mihulce vězení pro neposlušné pány faráře. Jelikož už bylo doručeno také několik stížností těchto farářů na nedemokratičnost takového zařízení, prozraďme, že existuje ještě jedna varianta, varianta B. V případě vítězství nejmenované strany, která v minulosti pronásledovala mnoho kněží, si chce kardinál Duka věž Mihulku zabrat pro sebe. Po zbytek života zde bude hrát na housle a varhanní pozitiv a vydělávat na církevní restituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…