Kardinál Duka přitvrdil. Zde je jasná výzva nejen knězi Halíkovi

28.11.2018 15:53

Kardinál Duka se opět výrazně zastal katolického kněze profesora Petra Piťhy, který varuje před přijetím tzv. Istanbulské úmluvy. Hlava českých katoliků míří i do církevních řad a vyzývá Piťhovy kritiky k omluvě. Například kněze Tomáše Halíka, který se proti Piťhovi vyhraňoval velmi často.

Kardinál Duka přitvrdil. Zde je jasná výzva nejen knězi Halíkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Katolický kněz a exministr školství Petr Piťha, který z rozhodnutí papeže Františka nosí titul kaplan Jeho Svatosti (monsignor), se o víkendu vrátil ke svému slavnému kázání. Na svátek sv. Václava ve svatovítské katedrále pomocí, pro někoho možná až apokalyptických, vizí varoval před tzv. Istanbulskou úmluvou.

Dokument podle něho rozbije tradiční společnost, nadřadí homosexuály a umožní “krádeže” dětí jejich rodičům pod záminkou falešných obvinění. Už tehdy se za Piťhu postavil šéf českých katolíků. Profesor Piťha se k tématu vrátil na stránkách sobotní MF Dnes a své kázání podrobně vysvětlil.

Teď Dominik Duka na svém facebookovém profilu znovu jednoznačně Piťhu podpořil. “Okolnosti mě k tomu vedou, abych se znovu a opakovaně postavil za P. Petra Piťhu, kanovníka a kněze, kterého si pro práci na obnově české církve, i jeho současné činnosti nesmírně vážím,” uvedl kardinál.

“Kvůli svým názorům, odpovídajícím jednomyslnému postoji České biskupské konference, i dalších šesti křesťanských církví, v Česku zastupujících více než 90% věřících, se stal terčem nevybíravých útoků, bohužel i zevnitř církve,” konstatuje Duka. 

Kritici, kteří se do Piťhy ostře pustili, by se podle jeho slov měli omluvit. “Považoval bych za čestné a spravedlivé, kdyby se ti, kteří svými nevybíravými komentáři osobnost P. Piťhy veřejně ostouzeli, přistoupili k bratrské omluvě. V odkazu sdělení P. Piťhy k diskuzi, kterou ohledně tzv. Istanbulské úmluvy svým svatováclavským kázáním rozpoutal,” uzavřel svůj příspěvek Dominik Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…