Kardinál Duka začíná svůj poslední rok. Přeje si, abychom v něm znovu navázali kontakty

03.01.2022 22:08

„Už bych rád zažil trochu normální život,“ říká Dominik Duka, který chce svou funkci kardinála vykonávat poslední rok, už je prý celý natěšený do důchodu, řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas vedený Alex Mynářovou. S příchodem nového roku má jediné přání – aby byl svobodnější.

Kardinál Duka začíná svůj poslední rok. Přeje si, abychom v něm znovu navázali kontakty
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

Jsou to čtyři roky, co Duka poslal papeži Františkovi svoji rezignaci, nyní se už těší, až jej v pozici kardinála někdo nahradí. „Už přesluhuji, vlastně začínám už čtvrtý rok navíc. Léta běží, přichází stáří se svými půvaby – člověku trvá vše déle, hůře slyší a ani ta paměť není taková, jako bývala,“ dodává kardinál.

Nyní Vatikán už vybírá Dukova nástupce. „Takže tento rok bude určitě mým posledním ve funkci kardinála. Už probíhá proces výběru, papež si nechává vypracovávat seznam možných nástupců. Já bych skutečně rád zažil trochu normálního života. Úřad arcibiskupa jsem vykonával v poměrně složité situaci.

Původní zdroj ZDE.

Patřím už ke generaci, která ve veřejném životě už nefunguje, takže je třeba generační změna. Už bych rád do důchodu,“ usmívá se Duka, který se úřadu pražského arcibiskupa ujal v roce 2010. Koho by rád viděl na svém místě, nechtěl prozradit: „To by byl totiž takový polibek smrti,“ míní.

Duka by si přál, aby rok 2022 byl svobodnější a o obnovování kontaktů. „On-line porady to dlouhodobě není ono, někdy potřebujete i ty kuloární rozhovory. Přál bych si, abychom se mohli svobodněji navštěvovat a svobodněji plánovat. A ne plánovat, rušit a předělávat. Naše výkony jsou ani ne poloviční, ale práce je s tím dvakrát větší než v normálním životě,“ řekl.

Společnost je podle něj rozdělená. „Já se domnívám, že na začátku jsme si sáhli na dno toho lepšího, co bylo v nás, a pak jsme byli unavení. Měli bychom být pokorní a rozumní, zdraví si nikde nekoupíme a nikdo nám ho nedá,“ řekl s tím, že pozitivní v koronavirové době je to, že nám covid ukázal, jak důležité je mít rodinu a přátele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…