Kardinál Vlk: Hájkova slova pro ParlamentníListy.cz mě šokovala, ať se omluví

03.12.2011 9:25

Na obrátkách nabírá spor mezi vicekancléřem prezidenta republiky Petrem Hájkem a profesorem Tomášem Halíkem. Poté, co první jmenovaný pro ParlamentníListy.cz zpochybnil Halíkovo kněžství, vstoupil do mediální přestřelky kardinál Miloslav Vlk. Ve svém prohlášení uvedl, že je slovy Petra Hájka šokován.

Kardinál Vlk: Hájkova slova pro ParlamentníListy.cz mě šokovala, ať se omluví
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

"Velmi mě šokovalo to, co p. místokancléř presidenta pan Hájek řekl o kněžském svěcení prof. Halíka v interviewu pro Parlamentní listy. Víme sice dobře, že p. Petra Hájka většina asi nebere příliš vážně pro jeho různá veřejná „vyhlášení". Ale uveřejněná zpráva zpochybňující Halíkovo kněžské svěcení může být chápána jako hrubé očernění pověsti Mons. prof. Halíka a pan Hájek by měl své nedoložené tvrzení odvolat a řádně se omluvit," uvádí v oficiálním prohlášení kardinál Vlk.

"Je to vlastně i zpochybnění důvěryhodnosti církve, že by do důležitých církevních funkcí lehkomyslně jmenovala někoho bez výslovné jistoty o jeho svěcení a bez řádných dokladů. Nevím, nakolik pan Hájek umí německy. Možná, že něco od kard. Meisnera slyšel, ale že tomu dobře nerozuměl, nebo pochopil opak. Já sám mohu dosvědčit, že jsem od kard. Meisnera, který byl světícím biskupem v Erfurtu a se kterým se dobře znám, osobně kdysi o Halíkovu svěcení slyšel," míní Vlk, který se tak jednoznačně staví na stranu Tomáše Halíka.

"Když některý biskup v zahraničí tajně pro nás někoho světil, bylo nutné dosvědčit, že svěcenci jsou řádnými diecézí přijatými kandidáty svěcení a že jsou řádně připraveni. To dělal vždy někdo, kdo byl světiteli známý. Sám jsem také jednou kardinálovi Meisnerovi do Berlína vezl dva slovenské kandidáty ke svěcení. On vedl evidenci takových svěcení a po pádu komunismu o tom vydával potvrzení. Hájkovo interview je silnou ukázkou úrovně „kultury" našich mezilidských vztahů a je s podivem, že jmenovaný i při této své „kultuře" stále ještě zastává tak vysokou funkci ve veřejném životě... Takováto vystoupení nepřispívají upevňování dobrých vztahů mezi církví a státem," napsal kardinál Miloslav Vlk doslova.

Pozadí celé kauzy

Ve středu vyšel rozhovor s Tomášem Halíkem v MfD, kde se Halík nerozpakoval kritizovat ani pražského arcibiskupa a primase českého Dominika Duku za to, že to prý s kladným vztahem k prezidentu Klausovi přehání. Na to reagoval prezidentův vicekancléř a tradicionalistický katolík Petr Hájek v ParlamentníchListech.cz a v rozhovoru pro náš server mimo jiné zpochybnil samotné Halíkovo kněžství.

"Halík o sobě prohlašuje, že jej kdysi tajně vysvětil kardinál Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Z naprosto důvěryhodných zdrojů vím, že je to lež. Pan kardinál se velmi divil, jak si mohl Tomáš Halík něco takového vymyslet. Tím vzniká nikoli nepodstatná otázka - kdo pana Halíka vysvětil, respektive zda vůbec svěcení má. Tedy je-li skutečně kněz, nebo jen běžný havlistický aktivista," řekl ve středu ParlamentímListům.cz vicekancléř Hájek.

Na to reagoval Tomáš Halík tvrzením, že Hájek lže a kněžské svěcení může doložit. Česká biskupská konference poté zveřejnila dokument, který má svěcení dokazovat.

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek však platnost zveřejněného dokumentu zpochybňuje, protože podle něho neobsahuje důležité náležitosti. Překvapila ho především Halíkova rychlá reakce:

"Upřímně řečeno blesková reakce pana inženýra Halíka ve mně vzbuzuje ještě více pochybností než předtím. To, co nazýváte dokumentem, moc dokumentem není. Nemá ani datum, takže nevíme, kdy vznikl, jestli ne třeba včera večer."


DOKUMENT: Česká biskupská konference - Kněžské svěcení Mons. Halíka je platné

 

 

KE KAUZE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …