Kardinál Vlk vychválil lidovce Hermana. Čelí prý štvavé kampani

09.10.2013 9:23

Laicizovaný kněz a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman se stal lídrem pražské kandidátky lidovců. Kardinál Miloslav Vlk ve svém vyjádření píše, že s Hermanem má jen pozitivní zkušenost.

Kardinál Vlk vychválil lidovce Hermana. Čelí prý štvavé kampani
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman kandiduje v Praze

Hermana zná kardinál velmi dobře, vzal jej jako sekretáře v roce 1991 s sebou do Prahy. "Zkušenost s ním ve službě sekretáře byla vždy zcela pozitivní. Měl jsem k němu důvěru a byl jsem spokojen. Bylo na něj spolehnutí," tvrdí Miloslav Vlk.

Ačkoli prý chtěl Herman bojovat za pravdu, právo a spravedlnost, jeho motivace nebyla pro kněžství dost hluboce duchovní a nosná. Když se mu tedy po roce 2000 začaly v práci kupit nejrůznější těžkosti, určité krize vztahů a duchovní otřesy, jeho slabé duchovní základy prý nebyly schopné tuto krizi zvládnout. Požádal tedy o laicizaci, tedy uvolnění z celibátu, zbavení kněžských povinností a uvedení do laického stavu, popisuje kardinál Vlk.

Celá poznámka kardinála Vlka ZDE.

"Daniel Herman se pak angažoval v ÚSTRu, kde se domníval, že může být podle svých sil užitečným pro dobro společnosti. A jistě svou práci dělal dobře. Když však byl z této funkce zlikvidován, orientoval se na politickou práci, aby mohl vynaložit své schopnosti pro službu společnosti," píše ve svém vyjádření kardinál.

Štvavá kampaň ostatních stran

Vlk se zastává Hermana i v dalším ohledu. "V poslední době se proti Hermanovi objevilo v médiích několik hrubých očerňujících článků, plných nepravd, výmyslů a lží, napsaných na objednávku stran, které mají ve svém arzenálu jiné metody než pravdu a spravedlnost. Jsou nástrojem nečestného předvolebního boje. Je pod určitou úroveň se jimi vůbec zabývat," píše Vlk.

"Jak D. Hermana znám, věřím, že svou poctivostí, čestností a svým smyslem pro hodnoty, které naše společnost potřebuje, může vykonat mnoho dobrého," uzavírá své vyjádření kardinál Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…