Karel Janeček se přirovnal k Zelenskému. Vážně. Internet umírá smíchy

08.03.2022 22:43

Český miliardář, matematik a také kandidát na Hrad Karel Janeček opět zvedl ze židle českou internetovou obec, když se v rozhovoru pro Deník N porovnal s ukrajinským prezidentem, jehož zemí zmítá válka, a podělil se o svůj příběh, v němž se podle svých slov ocitl také „na hraně“. Zmiňuje seskok padákem, za což sklízí jeden výsměch za druhým.

Karel Janeček se přirovnal k Zelenskému. Vážně. Internet umírá smíchy
Foto: Lucie Dvořáková
Popisek: Karel Janeček

Jako kandidát na prezidenta byl Janeček dotazován, jak by se on coby hlava státu zachoval v případě, že by nastala válka. V podstatě by se prý choval jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stál by na straně svých občanů a odvážně bojoval za svobodu své vlasti.

Role prezidenta je podle Janečka naprosto zásadní v případě konfliktů a krizových situací. „My jako Česká republika naštěstí v takové situaci ještě nejsme. Je velmi nepravděpodobné, že by se ten konflikt rozšířil i na země NATO,“ uvedl.

Původní zdroj ZDE.

Dokáže si představit, v jak krizové situaci se nyní ukrajinský prezident Zelenskyj ocitá. Do jeho pozice se pokoušel vžít přes adrenalinový zážitek, který v minulosti absolvoval. „Cením si Zelenského, i já jsem zažil situace na hraně, třeba kolem seskoků padákem,“ uvedl Janeček.

Jeho výrok během chvíle spustil v české obci vlnu kritických reakcí plných výsměchu.

Rýpnutí do Janečka si neodpustila publicistka Lucie Sulovská. „A co mám říkat já. Já jsem v osmi letech spadla na dovolené u moře z takového toho nafukovacího banánu. Já Zelenského chápu úplně nejvíc!“ napsala ve svém facebookovém příspěvku s notnou dávkou ironie.

Přirovnání, které Janeček použil, značně šokovalo rovněž novinářku Barboru Koukalovou. „Já jsem vlastně i docela ráda, že to je zamčený, protože já tohle prostě nechci číst,“ ocenila tentokrát, že článek je ve formě placené verze, a tedy Janečkův výrok je zřejmý pouze z titulku.

A následně přidala vtip v podobném duchu jako Sulovská. „Cením si Zelenského, i já jsem zažila situaci na hraně, třeba kolem jízdy po D1 ve sněhu v noci,“ napsala.

Janeček si svými výroky sám hází klacky pod nohy, alespoň co se blížícího se boje o Hrad týká, řekl svůj názor na sociální síti novinář Tomáš Jirsa. „Rychlá ‚válečná‘ doba dává prezidentským kandidátům nečekané příležitosti. Karel Janeček to pochopil a obratem využil příležitost zničit svoji kandidaturu,“ napsal.

Ruskou invazi jako takovou považuje Janeček za „absolutně nepřijatelnou“. „Ještě by se nějak dalo třeba chápat, kdyby Putin řešil Donbas a oblasti, kde je ruská menšina. To by se třeba ještě dalo nějak odůvodnit. Ale co udělal, je přes všechny čáry, musí se reagovat tvrdě,“ dodává Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …