Karel Randák: Západ o pomoci Kyjevu jen žvaní

19.02.2015 16:00

Přední české bezpečnostní experty oslovil server Aktuálně.cz, aby komentovali příčiny a důsledky porážky prokyjevských sil u strategického města Debalceve na východní Ukrajině. Exministr obrany Alexandr Vondra, někdejší zpravodajský důstojník Dušan Rovenský, bezpečnostní poradce František Šulc a bývalý šéf české zahraniční rozvědky Karel Randák se vesměs shodují, že prohra ukrajinských vojsk u Debalceve Západ ponížila.

Karel Randák: Západ o pomoci Kyjevu jen žvaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Vondra poukázal na to, že povstalci si kradou s podporou Moskvy jeden kus Ukrajiny za druhým. „Vždyť jaké je to, prosím vás, příměří, když z něj bylo vyjmuto obklíčené Debalceve?!" uvedl Vondra, jenž přednáší bezpečnostní politiku a mezinárodní vztahy na vysoké škole.

Západní Evropa se Spojenými státy mají podle Vondry jen dvě možnosti: buď se k Ukrajině obrátí definitivně zády, anebo vyslyší její prosby o dodávky zbraní a vojenského poradenství.

Ukrajinské armádní velení je politiky obsazováno amatérsky

Podle zpravodajského analytika Dušana Rovenského ukazuje potupná porážka u Debalceve na zoufalou zanedbanost ukrajinské armády. Ta sice disponuje odhodlanými řadovými vojáky, ale chybí jí velitelé schopní vést a koordinovat boje v takových měřítcích, jak jsme tomu na východě Ukrajiny svědky. „Ukrajinské armádní velení je natolik neschopné, že mě ani porážka u Debalceve nepřekvapila. Očekával jsem ji," podotkl k tomu Rovenský. Podle něj je ukrajinské armádní velení politiky amatérsky obsazováno podle klíče „kdo s kým kamarádí či se přítelíčkuje“. „Klíčová místa v ukrajinské armádě zastávají neschopní lidé bez jakýchkoliv zkušeností z vedení větších bojových operací. Proto jsme svědky tak fatálních selhání a krvácení ukrajinské armády," říká bez servítků Rovenský.

V čele vzbouřenců stojí zkušení velitelé ruské armády

Naopak doněčtí i luhanští separatisté sice nejsou dobře vycvičeni, v jejich čele ale stojí velmi zkušení a kompetentní velitelé ruské armády a zpravodajští důstojníci. Separatisté navíc disponují těžkými a výkonnými zbraněmi ruské provenience, které ukrajinská armáda nikdy neměla. Ruské jednotky ale na Ukrajině podle Rovenského neoperují. "Jak říkám, separatisté jsou vedeni prvotřídními ruskými důstojníky - proto jdou od vítězství k vítězství a proto je také ukrajinská armáda nyní zcela v koncích," soudí český expert.

Debalceve je diplomatickou prohrou Merkelové

Podle bezpečnostního experta Františka Šulce je Debalceve každopádně diplomatickou prohrou německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea. "Putin s nimi sjednal licoměrně příměří a separatisté si i s jeho pomocí stejně dobyli, co chtěli. Ruský prezident nemohl Merkelovou s Hollandem snad ani víc zesměšnit. A stejně tak směšně nyní vyznívají výkřiky, jaké jsme slyšeli v Minsku: prý se jedná 'o poslední naději míru na Ukrajině'. Merkelová s Hollandem vlezli sami jako slepí Putinovi do pasti." Proto by podle Šulce neměla Evropa dlouho váhat a s vojenskou pomocí Ukrajině začít. I s vědomím, co tím riskuje.

Bývalý šéf české zahraniční rozvědky Karel Randák si myslí, že Ukrajina směřuje nevyhnutelně k rozpadu na dvě části, na západní a východní. I proto, že zatímco ruský prezident podporuje východ Ukrajiny zbraněmi, experty i logisticky, „Západ o pomoci Kyjevu celou tu dobu jen žvaní. To je ten podstatný rozdíl mezi námi,“ uvedl Randák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…