Karel Schwarzenberg: Mnichov zlomil národu páteř. Vděčíme Václavu Havlovi, ale nechceme si to přiznat. A ten nemocný člověk na Hradě...

16.01.2017 20:02

„Mnichov Čechům zlomil páteř,“ řekl v rozhovoru pro Forum24.cz exministr zahraničních věcí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Kromě historického pohledu se zmínil také o prezidentských volbách a vyjádřil se i k prezidentu Miloši Zemanovi.

Karel Schwarzenberg: Mnichov zlomil národu páteř. Vděčíme Václavu Havlovi, ale nechceme si to přiznat. A ten nemocný člověk na Hradě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Úvodem se Schwarzenberg vyjádřil k zahraniční politice. „Někdy sdílím názor pana ministra zahraničí, ale někdy bychom se také měli ozvat. Například když na konci roku bylo hlasování o Izraeli, dovedu si představit, že bychom v tom mohli hrát samostatnější roli,“ podotkl se slovy, že bohužel stále nejsme dostatečně samostatní, abychom vyjádřili svůj názor. 

„Rozhodující okamžik pro toto byl před více než 70 lety – Mnichov. To byla událost, která měla pro náš národ mnohem horší důsledky, než kdyby nás Hitler bombardoval. Tehdy byl celý národ odhodlán bojovat, a najednou se kapitulovalo,“ zkonstatoval Schwarzenberg. „Ale zdá se, že nám to nalomilo páteř,“ podotkl. 

Celé video najdete ZDE.

V období první republiky přitom Schwarzenberg hodnotí naši vlast jako samostatnou. „Masaryk byl v té době uznávaná autorita, jako v pozdější době Havel,“ řekl.

Následně se Schwarzenberg vyjádřil k prezidentským volbám. „Tu volbu jsem prohrál. Vyhrál Miloš Zeman a od té doby si jej velmi výrazně užíváme,“ řekl Schwarzenberg. Jeho působení však nechtěl příliš komentovat. „Teď máme nové prezidentské volby a problém je, že nevidím žádného silného kandidáta na obzoru. Prezident Zeman navíc vypadá víc a víc nemocný. Takže jsme ve svízelné situaci,“ podotkl. Zeman podle něj má šanci stát se znovu prezidentem, ale jako problematický skutečně vidí jeho zdravotní stav. 

Schwarzenberg pak vzpomněl na období, kdy byl kancléřem exprezidenta Václava Havla. Ten byl podle něj velkým člověkem, který však byl více uctíván v zahraničí než doma. „Já si ho velmi vážím,“ uvedl. „Byl jediný, kdo nás dostal na světové výsluní. On to byl, díky komu měla Česká republika výhody. To vděčíme jemu, a nikdo to nechce přiznat. To postavení Havla bylo to, že měli všude díky němu otevřené dveře,“ sdělil. 

Závěrem se pak Schwarzenberg vyjádřil k propadu TOP 09. „Říkali jsme věci, které nechtěli lidé slyšet,“ zmínil například otázku uprchlíků Schwarzenberg. „Hnutí ANO je jedinečný fenomén a spousta lidí věří panu Babišovi. On je miliardář, má nekonečné prostředky, má jisté výhody před svými konkurenty. Lidé jsou unavení z demokracie, a proto teď podporují extremistické, nacionalistické strany a politiky, kteří se vymykají běžné konkurenci,“ poznamenal také Schwarzenberg. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…