Karel Schwarzenberg o svobodě slova: Kubera kecá, svobodu máme. Kdo se bojí mluvit, ať drží hubu

03.01.2020 18:00

Exministr zahraniční a čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg hrubě nesouhlasí s přesvědčením předsedy Senátu, že na svobodu slova můžeme už jen vzpomínat a lidé se bojí otevřeně říkat své názory. Schwarzenberg to řekl ParlamentnímListům.cz. Kdo se prý bojí mluvit, měl by “držet hubu".

Karel Schwarzenberg o svobodě slova: Kubera kecá, svobodu máme. Kdo se bojí mluvit, ať drží hubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jak jsme na tom v České republice se svobodou slova? Často se o tom vedou spory. Do debaty na toto téma na Nový rok rázně vstoupil předseda horní komory českého parlamentu Jaroslav Kubera.

První den roku 2020 se krom jiného nesl ve znamení politických projevů. K národů z televizních obrazovek mluvil šéf Sněmovny, premiér Babiš a zmiňovaný předseda Senátu. Prezident své poselství pronesl tradičně už na druhý svátek vánoční.

Co z projevu šéfa Senátu Kubery vyvolalo mediální poprask? Především konstatování, že už de facto nemáme svobodu slova. Podle něho to souvisí s rostoucí politickou korektností, která bývá vnímána jako "nezávadný styl" mluvy, kritiky je označována spíše jako orwellovský newspeak, tedy řeč, která věci pokrytecky neoznačuje pravými jmény.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

“Útoky na svobodu pokračovaly i v uplynulém roce a jako vždy byly zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly. Příkladů je mnoho. Politická korektnost dovedená ad absurdum, takže na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat. Nemůžeme říkat, co si myslíme, bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet,” řekl mimo jiné ve svém novoročním projevu Jaroslav Kubera.

S takovým výkladem absolutně nesouhlasí čestný předseda TOP 09, poslanec a exšéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

“Kecá, svobodu slova ještě máme. Lidé, kteří se dnes bojí říkat, co si myslí, ať drží hubu. Na druhé straně je pravda, že existuje snaha lidí dobrých a jiných úmyslů vybočující názory cenzurovat. Mně je bližší americké chápání svobody slova,” uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Redakce se už ve čtvrtek v rámci ankety ptala českých politiků, jak Kuberova vyjádření vnímají. Většina reagovala souhlasně nebo částečně souhlasně. 

Kuberův projev pro PL komentoval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož je svoboda slova v naší zemi mimořádně ohrožena. „Dusí ji politická korektnost, novodobí ideologové, kádrováci, politické neziskovky, nenávistní pseudodemokratičtí politici, bruselští byrokraté a nabubřelá mainstreamová média. Ti všichni ve jménu nových nehumánních ideologií spojených s kultem smrti usilují o zotročení a ponížení člověka,“ sdělil.

Poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna šel ještě dál, když politickou koreknost označil za synonymum pro lež s tím, že lháři a udavači se dnes, na rozdíl od minulých dob, považují za elitu.

Jiní poslanci naopak Kuberovo přesvědčení odmítli, byť třeba s dovětkem, že někdy za svobodně vyslovený názor jeho autor schytá pořádnou dávku nenávisti.

Mediální bouři nevyvolal Kubera pouze svým postojem k aktuálnímu stavu svobody slova. Mluvil též o "zelené tsunami, které se rychlostí zvuku blíží k naším hranicím a které je založeno na vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem „poručíme větru dešti“ a úžasný zelený byznys je na světě”.

"Než budou popírači globálního oteplování způsobeného člověkem definitivně umlčeni, musím znovu nabádat, abychom vzali rozum do hrsti a přestali jsme bláznit. Planeta se opravdu za čtrnáct dnů, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí," konstatoval Kubera, který též vyzdvihl roli Senátu coby pojistky ústavnosti a odmítl, že by Senát byl peklem. 

Prezident Zeman totiž před Vánoci během podpisu daňového balíčku, který po vrácení od senátorů nakonec Sněmocna schválila, uvedl, že cokoli pochází Senátu, “jest od ďábla”.

Na Nový rok k českému národu nepromlouval jen předseda Senátu Jaroslav Kubera, s projevem vystoupil i šéf Sněmovny Radek Vondráček a v hlavním vysílacím čase na ČT i premiér Andrej Babiš.

Z projevu předsedy vlády rezonovala, hlavně na sociálních sítích, slova o tom, že kdyby byl čaroděj Harry Potter a měl kouzelnou hůlku, z České republiky by se stalo druhé Švýcarsko, neboť by během jediného okamžiku mohl zrealizovat nedávno představený vládní Národní investiční plán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…