Karel Schwarzenberg se kvůli kvótám pustil do rakouského kancléře. Připomněl mu dokonce "Rakušana jménem Hitler"

05.03.2016 15:21

Někdejší český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg rozumí rozhořčení Rakouska nad přístupem zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy i České republiky, k uprchlické krizi. Zároveň ale dodává, že počínání Česka, Polska, Slovenska a Maďarska je pochopitelné. V rozhovoru pro pondělní vydání rakouského magazínu Profil, jehož část byla dnes zveřejněna, Schwarzenberg prohlásil, že bylo chybou stanovit povinné kvóty na přerozdělení běženců.

Karel Schwarzenberg se kvůli kvótám pustil do rakouského kancléře. Připomněl mu dokonce "Rakušana jménem Hitler"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg

„Že tito sousedé nejsou nadšeni takové lidi ve velkých počtech a podle určených kvót přijímat, je pochopitelné. Že byly kvóty stanoveny shora, bylo vážnou politickou chybou. A co (rakouský) kancléř (Werner) Faymann jako první udělal? Pohrozil sousedům snížením dotací EU,“ řekl Schwarzenberg. O rozhovoru informuje české čtenáře ČTK.

Faymannovu reakci proto Schwarzenberg považuje za zvláštní a v rozporu se sousedským duchem. Domnívá se také, že rakouský kancléř by měl brát na zřetel to, že ještě v roce 1938 bylo někdejší Československo hospodářsky silnější než Rakousko. „Pak ale přišel jistý Rakušan (Adolf Hitler) a uvrhl svět do druhé světové války. Výsledkem bylo, že Češi, Slováci, Poláci, Maďaři a další národy se na 50 let ocitli pod sovětskou nadvládou,“ vysvětlil.

Úspěch stoupá do hlavy

Někdejší český ministr zahraničí také souhlasí s názorem, že Vídeň udržuje se svými sousedy Českem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem jen volné vztahy. „Je tomu tak již nějaký čas, bylo to i za vedení (někdejšího ministra zahraničí) Michaela Spindeleggera,“ uvedl.

Schwarzenberg dodal, že na rakouském ministerstvu zahraničí přetrvává předsudek, podle kterého se Vídeň raději baví s Nizozemskem či Belgií, protože Češi nejsou rovnocenným partnerem.

Bývalý šéf české diplomacie v rozhovoru s Profilem kriticky hovoří také o nynějším šéfovi rakouské diplomacie Sebastianu Kurzovi, který stářím 29 let patří k nejmladším ministrům zahraničí na světě. „Začal velmi slibně. Pak mu ale úspěch stoupl do hlavy, což je ale v jeho mladém věku zcela pochopitelné,“ řekl Schwarzenberg. Chybou podle něj je, že se Kurz obklopil jen malým okruhem poradců, před čímž ho varoval. On sám by prý v jeho pozici vybíral ty nejzkušenější diplomaty, třeba i penzionované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…