Karlovarský hejtman Novotný skončí ve funkci 11. února

11.12.2014 9:49

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) odejde z čela kraje k 11. únoru. Oznámil to dnes krajským zastupitelům. Zůstane dál poslancem. Kdo by ho měl ve funkci hejtmana nahradit, zatím není jasné. Svoji kandidátku už navrhli koaliční komunisté, kteří nominovali první náměstkyni hejtmana Evu Valjentovou.

Karlovarský hejtman Novotný skončí ve funkci 11. února
Foto: Oficiální foto Josefa Novotného
Popisek: Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

„Rád bych zůstal pracovat v koaliční radě, třeba jako neuvolněný radní," řekl Novotný.

Novotný oznámil svou rezignaci v listopadu po jednání ČSSD z Karlovarska. Tamní sociální demokraté ho vyzvali, aby si vybral mezi funkcí hejtmana a poslance. Podobné usnesení ale už před časem přijali i sociální demokraté na Chebsku. Vedení ČSSD hejtmanům, kteří jsou zároveň poslanci, doporučilo, aby se rozhodli pro jednu funkci už po loňských sněmovních volbách. Týkalo se to pěti sociálnědemokratických hejtmanů. Jediným hejtmanem, který si ponechal obě funkce, nyní zůstává Jiří Běhounek z Kraje Vysočina.

O tom, kdo by mohl Novotného v čele kraje vystřídat, by mohla rozhodnout krajská konference ČSSD, která se bude konat v sobotu.

I kdyby se Novotný poslancování vzdal, jako hejtman by za čas stejně skončil

Podle Novotného si ČSSD na Karlovarsku spíše řešila vlastní neúspěch v komunálních volbách. Několikrát řekl, že byla připravena i varianta, že pokud by se vzdal funkce poslance, stejně by za čas o hejtmanské křeslo přišel.

Rezignace Novotného ale sociální demokraty v kraji zaskočila, protože ještě neměli jasného nástupce. V zákulisí se sice o některých jménech mluví, ale bude záležet až na dohodě zejména chebské a karlovarské části sociálních demokratů.

Kraji vládne levicová koalice KSČM a ČSSD

V Karlovarském kraji vládne koalice vítězné KSČM a ČSSD, která byla ve volbách druhá. V krajském 45členném zastupitelstvu má KSČM 14 křesel, ČSSD 13, opoziční ODS má pět mandátů, stejně jako Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí, po čtyřech mandátech získaly ALTERNATIVA a TOP 09 společně se STAN.

Podle koaliční smlouvy ČSSD a KSČM se má v polovině volebního období vyměnit poměr stran v radě ze 4:5 ve prospěch KSČM na 5:4 pro ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…