Karlovarští volili generálního ředitele nemocnice. V komisi nebyl jediný lékař, zato samý politik

05.05.2021 11:22

Výběrová řízení bývají mnohdy terčem kritiky a spekulací. Někdy bývají zrušena, jindy proběhnou bez sebemenších problémů. Výběrová řízení vyhlašují všechny obce, města a samozřejmě i Karlovarský kraj.

Karlovarští volili generálního ředitele nemocnice. V komisi nebyl jediný lékař, zato samý politik
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Ten nedávno vyhlásil výběrové řízení na generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice. „Když pomineme námi kritizovanou skutečnost, že vítěz výběrového řízení Josef März, byl uveden na seznamu členů výběrové komise, musíme si tady všimnout ještě jednoho paradoxu, kterým je složení výběrové komise,“ řekl Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která působí v tamním zastupitelstvu.

Ta totiž upozorňuje, že v komisi zasedlo téměř celé vedení Karlovarského kraje, ale ani jeden lékař nebo odborník na zdravotnictví.

Z pěti nominovaných komisařů Petr Kulhánek, Patrik Pizinger, Jan Bureš, Jindřich Čermák a Pavel Čekan totiž nemá ani jeden z nich lékařský titul.

„Snad jen Jan Bureš jako bývalý krajský radní pro zdravotnictví by byl pochopitelným a povolaným komisařem a mohla bych k němu přidat i hejtmana Petra Kulhánka jako zástupce kraje. O ostatních by se dalo vcelku lehce a oprávněně pochybovat a to jak z hlediska objektivity, tak z hlediska již zmiňované odbornosti,“ dodala.

Složení výše popsané krajské výběrové komise je totiž velkým paradoxem v ohledu na složení aktuálních výběrových komisí na Magistrátu města Karlovy Vary, kde také vyhlásili zásadní výběrová řízení. Hledají ředitele Karlovarského symfonického orchestru (KSO) a Kanceláře architektury města (KAM).

Pro magistrát jistě zásadní posty, ale z laického pohledu pro obyvatele města a Karlovarského kraje daleko méně zásadní osoby, než je ředitel Karlovarské krajské nemocnice a jakýsi garant zdravotní péče v kraji.

„V komisi pro KSO můžeme jmenovat například profesora AMU Jiřího Štilce, generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka nebo prezidenta Orchestrálních hudebníků ČR Jiřího Dokoupila. V komisi pro KAM jsou to určitě Architekt roku 2019 Petr Hájek, docent Boris Redčenkov z fakulty architektury ČVUT nebo Petr Leška, člen představenstva České komory architektů,“ konstatuje Mračková Vildumetzová a dodává: „Paradoxem celé popsané situace je nejen naprosto nepoměrné složení komisí a celý podivný průběh nemocničního výběrového řízení, ale i skutečnost, že Jindřich Čermák a Petr Kulhánek jsou nejen krajskými, ale i městskými zastupiteli a patří mezi největší kritiky magistrátu. A tak bych doporučila nejprve zamést před vchodem Karlovarského kraje a pak se dívat za plot k sousedům.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …