Karlovarští zastupitelé mluvili o selském rozumu. Pak odhlasovali plýtvání

02.07.2012 13:15

Je dobře, že se blíží prázdniny, shodli se na svém jednání karlovarští zastupitelé. Kromě jízlivých poznámek na adresu svých kolegů se průběžně poučovali, co je a není selský rozum. Opět ho však příliš neukázali a řídili se spíše osvědčeným politickým manuálem. Jako řádní hospodáři například odhlasovali stovky tisíc na kontroverzní akce, které jsou podle nich dobrou propagací města.

Karlovarští zastupitelé mluvili o selském rozumu. Pak odhlasovali plýtvání
Foto: archiv města
Popisek: Petr Kulhánek

„Pánové, prosím vás věcně, ať se hýbneme dopředu,“ nabádal své kolegy primátor Petr Kulhánek (KOA), ale marně. Diskuse ostřílených řečníků se opět rozkošatila, patrně s vědomím, že je přenos z jednání vysílán online na webu magistrátu města. Každopádně je to ale lepší , než když zdrcující mlčící většina  přítomných jenom hlasuje a k ničemu se nevyjadřuje. Některé diskusní příspěvky jsou navíc velmi zajímavé a leckterý volič si může poopravit svůj názor. A taky se docela dobře pobavit .Třeba když notorický debatér Martin Zeman (NEZ) konstatoval: „My sem chodíme, protože je to náš koníček. Nebo z nějakých jiných podivných pohnutek.“

Na festivalové mejdánky

Karlovy Vary jsou bohatým městem, a tak se zase rozdávalo ve velkém. Řada bodů jednání totiž byla vyhrazena rozpočtovým opatřením a přidělování dotací. Zatímco má ale město nedostatek financí  na úklid,  či na městskou hromadnou dopravu, dotovat přebujelé a zbytečné akce neváhá. Bez jediné výhrady byla například odhlasována dotace ve výši třistatisíc korun  pro o.p.s. České lázně v Evropě, kterou  v minulosti kritizovala média, mimo jiné s ohledem na skutečnost, že v ní figuruje bývalý poslanec parlamentu Miloš Patera (ODS) a že se peníze daňových poplatníků posílají na různé „festivalové mejdánky,“ tvořící náplň tzv. Lázeňského festivalu. Ten je, k překvapení mnohých, vedením města považován za „nejvýznamnější propagační akcí pro oblast lázeňství.“

Další skvělá propagace

Podobné vášně vyvolává sportovní podnik Carlsbad Ski Sprint, jehož podstata spočívá v tom, že se do centra města, jež je chráněno přísným  lázeňským statutem, naváží celé hodiny metráky sněhu, aby se zde pak konal krátký závod, při němž se lyžaři honí po hlavní třídě sem a tam. Při obhajobě, proč jej znovu z městské kasy podpořit částkou půl milionu korun, například zazněl argument Richarda Ullische(ČSSD, že je je to jedna z mála akcí, která přináší  Karlovým Varům dobrou propagaci. Tomu ale oponovali zastupitelé, kteří ji považují za béčkovou. Zeman ale přesvědčoval plénum, že děti musí vidět špičky v oboru a tímto způsobem se nadchnout pro sport. Nemohou prý jezdit s rodinami na hory. Selský rozum projevil pouze Petr Masák (KNZ), který řekl, že tento sport  do města nepatří a podle toho bude hlasovat. Většina ho však převálcovala a v zimě se tedy ve Varech bude konat další béčková podívaná s ohňostrojem. Bratru za čtyři sta tisíc.

Hříchy minulosti

V této souvislosti je zajímavé, co předvedl Zeman, coby dlouholetý  karlovarský zastupitel, v jiném bodě. Když se projednával návrh na proplacení neuhrazené pohledávky bývalému vedoucímu právního odboru města, vyhrožoval těm zastupitelům, kteří jej nepodpoří: “Pánové, tak já vám garantuji, že pokud tato dohoda neprojde, tak na ty, co nehlasovali, podám trestní oznámení, že se nechovají jako řádní hospodáři."

„Ať ho klidně podá.  Jeho účinkování v minulosti je důkazem, jak špatným hospodářem bylo naše město v době, kdy o něm spolurozhodoval on. Figuruje v řadě kauz, v nichž se nyní město dožaduje zpátky stovek milionů korun," sdělil v reakci na Zemanovu výhrůžku ParlamentnímListům.cz opoziční zastupitel Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?').

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…