Karolína Peake: Nečas mě seřval. Měla jsem ho nakopnout a odejít z vlády. A Kalousek...

20.03.2014 8:50

Bývalá vicepremiérka, poslankyně za Věci veřejné a posléze zakladatelka odštěpené strany LIDEM Karolína Peake byla ještě před rokem jednou z nejvýznamnějších postav politické scény, která se svými osmi poslanci zuby nehty držela Nečasovu vládu. Nyní se pro magazín MF Dnes poprvé po odchodu ze sněmovny rozpovídala o svých zážitcích.

Karolína Peake: Nečas mě seřval. Měla jsem ho nakopnout a odejít z vlády. A Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Sama Peake říká, že do politiky šla jako absolutně nezáludný člověk, a na to nejspíš dojela. Zjistila totiž, že v české politice často uspějí lidé, kteří naopak za největší úspěch považují někoho oblafnout a podrazit. Na dotaz po konkrétním jménu odpověděla: „Třeba Petr Nečas, což pro mě bylo obrovské překvapení.“

Kdo však prý naopak takový nebyl, byl ministr financí Miroslav Kalousek. „To je vynikající politik, silný vyjednavač, který dokáže být někdy nesmírně demagogický, ale v zásadě je to fér hráč,“ prozrazuje. Pokud prý s Kalouskem uzavřete nějakou dohodu, můžete se spolehnout, že ji dodrží. „Navíc je s ním sranda,“ dodala bývalá vicepremiérka.

Ta také zavzpomínala, že Kalousek, ačkoliv formálně byl pouze řadovým ministrem, měl v Nečasově kabinetu velmi výrazný vliv. „Jemu stačilo jen zvednout obočí a celé jednání hned směřovalo jinam,“ zavzpomínala na vládní jednání.

Pokud jde o Petra Nečase, ten s ní prý nikdy moc nemluvil. Jedinou výjimkou bylo pár dní, kdy byla ministryní obrany. „Nosil mi různé příručky, doporučoval, jak se k pozici ministryně obrany postavit, jak se mám naučit frčky, a popisoval mi, jak jinde jsou ženy ministryněmi obrany, a že už je to běžné,“ vzpomíná Peake. Pohoda prý ale skončila, když na ministerstvu začala projevovat určitou míru samostatnosti.

„Když jsem odvolala Picka, hned mi volal z Bruselu, doslova mě seřval,“ vzpomíná. Pak se s ní prý premiér sešel a dožadoval se buď návratu generála Picka, nebo její rezignace. Ministryně prý beze slova odešla z Nečasovy kanceláře, načež se od něj za hodinu na jednání vlády dozvěděla, že zaslal prezidentovi návrh na její odvolání.

Po tomto zážitku však Karolína Peake vládu neopustila a potupně se vrátila na své původní místo vicepremiérky s nejasným pověřením „pro reformu státní správy“, kterou vykonávala, jak vzpomíná, „v místnosti s jednou vypelichanou palmou a výhledem na recyklační kontejnery“. Dnes to považuje za svou největší chybu. Ospravedlňuje se tím, že nechtěla vyklízet pozice lidem kolem Josefa Dobeše, se kterými prý už měl Nečas dohodnuto dodání chybějících hlasů výměnou za „nějaké dohody rozpočtového typu“.

„Zpětně je mi líto, že jsem nevybuchla. Když mi Petr Nečas řekl, že mě odvolal, měla jsem mu na hlavu vylít nejbližší nápoj, který byl po ruce, kopnout ho do holeně a odkráčet středem,“ myslí si dnes bývalá poslankyně.          

Peake však odmítá, že by ve vládě nic neprosadila. Zmiňuje například odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a její nahrazení Pavlem Zemanem. To dnes vydává za svůj nápad tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, přitom jej k tomu prý donutili koaliční partneři.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…