Kašleme na to, oznámilo prý po startu EET 700 hospod. A co na to Andrej Babiš?

08.12.2016 9:02

Podle průzkumu Sdružení místních samospráv ČR (SMS) od 1. prosince, kdy začala platit první fáze elektronické evidence tržeb (EET), skončilo již 700 provozen. A to prý anketa proběhla teprve mezi prvními tisíci starosty. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však průzkumu nevěří. Uvádí to deník Blesk.

Kašleme na to, oznámilo prý po startu EET 700 hospod. A co na to Andrej Babiš?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Jak uvádí europoslanec a předseda SMS Stanislav Polčák (STAN), zavírají především malé hospody v obcích, které mají méně než 3000 obyvatel. Důvodem je nejen skutečnost, že hospody provozují starší lidé, kteří se nechtějí učit zacházet s technikou, ale i to, že leckdy byli tito malí podnikatelé bez výnosů a nový systém jim provoz o to více znechucuje. Starostové menších obcí, jako například starosta Ludíkova František Veselý, se po konci hospody obávají i konce prodejny potravin – a to poté, co se spustí další fáze EET v příštím roce. 

„Připadá mi to celé jako politická agitka,“ řekl však ministr Babiš v reakci na průzkum. „Tomu číslu nevěřím. A nevěřím, že by k tomu docházelo. Každý rok v pohostinství nebo ubytování začíná a končí několik tisíc podnikatelů. Například v roce 2013 jich ukončilo podnikání asi 6900, v roce 2015 to bylo 4850 a nikdo o tom nepsal. Pokud je někde obec a tam je jedna hospoda a měla by končit, tak je samozřejmě normální, aby ji ten starosta převzal a provozoval, protože obce nemusejí evidovat,“ podotkl také Babiš. 

Zároveň zopakoval, že byla snížena DPH na jídlo a nealko nápoje, podnikatelé dostali jednorázovou slevu na dani 5000 Kč. „Sám jsem si ověřil, že náklady na zavedení EET se dají ze slevy pokrýt. Nerozumím tomu, proč by poctivě podnikající hospoda, která správně odvádí daně, měla zavřít,“ dodal Babiš. Lidé sice podle něj mohou mít jiný názor, ale kvůli EET zkrátka prý není důvod zavírat. 

„Zpolitizovalo se to. Hlavním důvodem zavedení EET je narovnání podnikatelského prostředí, které je mimo jiné pokřiveno tím, že se někteří podnikatelé chtějí vyhnout povinné registraci k DPH. Ale ti poctiví po evidenci volali už dávno,“ řekl a vyzval Sdružení místních samospráv k předložení seznamu zrušených hospod. Podle informací Stanislava Polčáka, které má z Asociace pivovarů a sladoven, bylo uzavřeno 2000 provozů.

Průzkum chce po jeho skončení samozřejmě prezentovat a následně vyzvat Ministerstvo financí a politickou reprezentaci, aby osvobodila od evidence malé podniky s obratem na úrovni jednoho milionu ročně při zaplacení minimální daně 10 až 20 tisíc ročně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…