Katastrofa, rozčílil se významný sociální demokrat nad senátní verzí daňového balíčku

11.12.2020 11:40

Senátoři ve čtvrtek večer schválili pozměněnou verzi daňového balíčku. K tématu v pořadu Události, komentáře promluvil předseda opoziční ODS Petr Fiala, který rozhodnutí horní komory o daních vítá a považuje za rozumný kompromis. Naopak kritikou nešetřil místopředseda ČSSD Ondřej Veselý, který jej označil za „katastrofu“.

Katastrofa, rozčílil se významný sociální demokrat nad senátní verzí daňového balíčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Senát souhlasil s nahrazením superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Rozhodl také o zvýšení základní daňové slevy na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022. Obcím a krajům mají být podle horní komory výpadky příjmů po zrušení superhrubé mzdy nahrazeny z 80 procent, a to zvýšením jejich výnosů z daní. 
 
„Mám radost z výsledku, je to skvělá zpráva pro občany, protože to, o co jsme usilovali, se stane. Budou nižší daně a přitom byly v Senátu prosazeny také kompenzace pro obce, což jsme chtěli už v Poslanecké sněmovně,“ chválil rozhodnutí senátorů předsedsa ODS Petr Fiala. 
 
„Pokud jde o rozpočtovou odpovědnost, tak jsme přesvědčeni, že tahle vláda stejně žádnou rozpočtovou odpovědnost neukazuje, a příští vláda, na které se, věřím, budeme podílet, určitě dá rozpočet zase do pořádku,“ doplnil.
 
Doplnil, že straně šlo hlavně o dosažení celkové dohody, koaliční spolupráci to určitě neohrozí. „Jednali jsme s kolegy o tom, jak dosáhnout dobrého výsledku v Senátu. Jak všichni vidí, tak právě ODS ve spolupráci s KDU-ČSL a v řadě věcí ve spolupráci s TOP 09 byly ty klíčové strany, které v Senátu prosadily dohodu,“ pokračoval Fiala. 
 
Opačný pohled na změny daňového balíčku nabídl místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Nebudeme si nic nalhávat, daňový balíček tak, jak byl schválen Senátem, je úplně stejná katastrofa jako to, co bylo schváleno ve Sněmovně. Jenom je natřen na bleděrůžovo,“ konstatoval.
 
„Samozřejmě chápu, že teď mohou být spokojeny obce a kraje, protože jim hrozily opravdu obrovské výpadky příjmů, nicméně výpadky se přenesou od nich přímo na státní rozpočet,“ upozornil.
 
Senát to podle jeho slov naopak schválil ještě hůř pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. „Stejně jako Sněmovna to schválila tak, že je (balíček) pro 500 tisíc lidí s nejvyššími příjmy a ti ostatní buď nic nezískají, nebo to pro ně bude absolutní katastrofa,“ dodal Veselý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…