Kateřina Konečná, to je favoritka na nástupnictví po Filipovi, píší noviny

19.03.2018 9:21

Prezident Miloš Zeman brzy zavítá na další sjezd. O svém vedení a dalším směřování budou rozhodovat komunisté. Pondělní MF Dnes tvrdí, že Zeman může jako host sjezdu zažít nevídanou věc. Možná pogratuluje k vítězství v boji o post předsedy KSČM ženě – Kateřině Konečné.

Kateřina Konečná, to je favoritka na nástupnictví po Filipovi, píší noviny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Komunistický první máj v Brně

Sociální demokraté mají sjezd poněkud delší a mezi jeho zahájením a ukončením uplynou celé týdny. Komunisté to na dubnovém sjezdu v Nymburce podobně protahovat nebudou. Hlavním cílem mimořádného setkání delegátů KSČ, je vyříkat si katastrofální výsledek ve sněmovních volbách z října 2017 a zvolit si nového šéfa. Komunisté před několika měsíci prošli volebním Waterloo a získali vůbec nejméně hlasů ve své takřka stoleté historii. Nedosáhli ani na osm procent.

Ve straně se proto začaly ozývat hlasy, že by stávající šéf partaje Vojtěch Filip měl odejít. Přece jen vede stranu déle než deset let. Jeho hlavním kritikem je dosavadní místopředseda strany pro ideologickou práci Josef Skála. Ten by rád stranu více zradikalizoval, posunul více doleva a posbíral hlasy nespokojených. Filip ovšem Skálovi připomíná, že byl členem vedení strany, takže za volební výsledek komunistů nese spoluzodpovědnost.  

I v KSČM se ovšem naplňuje úsloví: Když se dva perou, třetí se směje. Může se stát, že do boje o post předsedy významně zasáhne stávající europoslankyně Kateřina Konečná, která se narodila teprve na počátku 80. let minulého století, takže by v čele KSČM představovala mladou krev a to ve straně, o které se říká, že v ní převažují starci.

„Kateřina Konečná by měla přijít jako představitelka nové generace do vedení strany. Ona by to splňovala, má bohaté zkušenosti jako poslankyně i europoslankyně. Kdyby kandidovala na předsedu, mohla by to posunout,“ říká jediný komunistický hejtman, Oldřich Bubeníček, a zároveň předseda krajského výboru v Ústeckém kraji.  

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Bez šance na zvolení však není ani komunista Zdeněk Ondráček, který v roce 1989 hájil komunistický režim s obuškem v ruce proti lidem toužícím po svobodě. Kvůli tomu byl na něj vyvíjen tlak veřejností i demokratickými stranami, aby se vzdal postu šéfa sněmovní Komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho straničtí kolegové však možná ocení to, že si stojí za tím, že se nebude omlouvat za to, co dělal před listopadem 1989.

Sjezd komunistů je ovšem zajímavý ještě z jednoho důvodu. Na jeho výsledky čeká premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který by komunisty rád získal na svou stranu a dostal od nich podporu nebo toleranci pro svou vládu. Pokud se však předsedou KSČM stane např. Josef Skála, bude mít Babiš o starost navíc. Stávající místopředseda komunistů se netají svým kritickým postojem k podpoře Babišovy vlády. 

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…